Månadsrapport – Mars 2020

Det var dags att summera upp mars, en riktig berg- och dalbana till månad. Till slut hamnade OMXS30GI på -10,56%. Detta efter en rejäl uppgång senaste dagarna och veckan, faktum är att vi är upp ca 10% sen botten på denna krasch. Om vi ska upp eller ner framöver är som alltid svårt att sia om, men jag måste erkänna att det inte känns som vi har anledning att färdas norrut än. Visst, stödpaketen är gigantiska och många, samt att börsen är framåtblickande, men att en händelse som påverkar ekonomin och världen såhär mycket enbart skulle innebära en snabb nedgång på 30% känns nästan lite klent. Samtidigt kan det såklart bli att ekonomin återgår till det normala väldigt snabbt, men många varslas och permitteras och det är svårt att vara positiv. Själv känns det i alla fall som jag blir en vinnare oavsett hur börsen går, jag har köpt en del när börsen sjunkit senaste veckorna och samtidigt fixat en krigskassa i och med utökat bolån ifall börsen skulle rasa mer. Går den uppåt gör jag några små extra köp och extra amorterar lite samtidigt som jag njuter av resan upp.

Inkomster

Denna månad bjöd på en riktigt mesig lön i mina mått mätt då jag var tjänstledig under februari i två veckor och enbart fick in ca 15.000:- på kontot. När börsen sjönk sökte jag med nöd och lykta efter mer pengar att investera, och efter att gjort en skatteuträkning i enskilda firman över 2019 noterade jag att jag kunde ta ut 20.000:- extra från vinsten som jag hade avvarat till skatt. Såklart ett väldigt skönt tillskott att trycka in på börsen när det lyste som mest rött.

Totalt åkte det in 25.000:- till Avanza vilket alltså ger en sparkvot på hela 71%. Även denna månad har jag lyckats få till ett sjukt bra sparande, kommande månader kommer nog dock bli mer normala då “skatteåterbäringen” från enskilda firman ej sker igen samt att dubbla löner som jag fick i januari inte hör till vanligheterna. Totalt i år har redan hunnit spara 105.000:-, vilket är en bra bit påvägen mot mitt mål att spara 150.000:- under hela året. Hade inte riktigt räknat med dessa extra inkomster, men det är såklart väldigt roligt!

 • Inkomster 35.000
 • Sparande 25.000
 • Sparkvot 71%

Portföljen

Dags att kika på hur portföljerna klarat av blodbadet! Notera att vissa av fonderna inte uppdaterat när jag screenshottar bilden, den riktiga siffran blir några promille högre eftersom det lös blått i portföljen idag! Vi ser att fondportföljen har klarat nedgången bäst, detta då globalfonden MS Global Opportunity samt Core Ny Teknik klarat nedgången lite bättre jämfört med svenska index. Övriga portföljer har dock fått en knäpp på näsan denna månad. Investmentbolagen har sjunkit en del och generellt brukar investmentbolagen gå ner mer i nedgång och få högre rabatt samtidigt som de brukar gå upp mer i bullmarknad.

Eftersom det nu också redan har gått ett helt kvartal av 2020 kan vi passa på att kika hur totala portföljen gått sedan årsskiftet också. Låg snäppet före index ett tag men i nedgången sjönk portföljen ner och nu ligger vi snäppet under index istället. Blir kul att se hur resten av 2020 utvecklar sig!

Hur har det gått för er i år hittills?

3 svar på ”Månadsrapport – Mars 2020”

 1. Blodrött här! -14% på ISK och -17 på kf. Men försöker se det som en rea då många bolag i portföljen kommit ner i kurs. Tror dock det hänger i ett tag till nedgången. Q1 lär inte vara en munter läsning och hur det ser ut om 6 månader kan bli svettigt när så många länder har varit i karantän.

  Svara
  • Aj, ja det gör lite ont.. Nåt särskilt bolag du tycker blivit billigt eller ökat i senaste tiden? Håller med om att framtiden ser oviss ut, känns som det inte kommer gå lika snabbt upp som det gick ner…

   Svara
   • Ökat lite i scandic, SHB och Svolder. Men Scandic kan ju gå hur som känns det nu, svårt att hänga med i svängarna. Klarar de sig utan NE är det ju positivt.

    Annars tycker jag Nibe kommit ner till hyggliga nivåer, fast vill se hur de påverkas av oron innan man gör slag i saken och plockar in aktien.

    Svara

Lämna en kommentar