Månadsrapport – Mars 2021

Mars 2021 får man ändå anse som bättre än 2020s motsvarighet. Då var det total panik på börsen, människor visste ingenting om någonting och allt såg nattsvart ut. Nu är förvisso inte viruset bortblåst än, men vaccinet är här och vi börjar äntligen se ljuset i tunneln.

Min månad har tickat på i vanlig ordning. Jobba hemifrån är rutin, och dagarna blir ganska snarlika. Solen och vårvärmen har dock börjat titta fram en del vilket gör en ganska mycket lyckligare. Det är skönt! Jag blev även nominerad till en fin utmärkelse i mitt yrke under månaden vilket också var riktigt skoj.

Inkomster

Min första “vanliga” lön sen årets löneförhöjning är här! Föregående månads lön blev något större pga retroaktiv löneökning från januari. Månadens slant som trillade in blev 29.000:-. Av dessa trillade 11.000:- rakt in på Avanza. Återigen en lite sämre sparkvot än vanligt, bl.a. lite nya möbler men framförallt till en liten skattesmäll från föregående år. Denna ska dock inte betalas förrän i november så kommer bara spara någon tusenlapp mindre varje månad tills dess. Månadens sparslant åker troligtvis in i fondportföljen.

 • Inkomster 29.000
 • Sparande 11.000
 • Sparkvot 38%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad.

Man ska ju inte klaga på när man tjänar pengar, men verkstad och banktunga OMXS30GI har dragit iväg ordentligt sen årsskiftet. Å andra sidan hade detta smala index inget toppenår 2020, så det är självklart att det kommer sådana här bra perioder också, även för dessa storbolagen. Denna månad fortsätter i samma spår, och den enda portföljen som mäktar med att hänga på OMXS30GI tåget är mina investmentbolag. Övriga portföljer tar det lite lugnt och vilar sig i form.

YTD ligger mina portföljer totalt på 8,62% upp medan index är uppe och nosar på hela 18%. Ingen toppenstart för mig årets första månader, men det är många månader kvar av året och jag hoppas kunna närma mig index. Börsen är ju ingen sprint utan ett maraton som alla vet, men det är faktiskt liiite jobbigt att se sig bli omsprungen. Då gäller det dock bara att ta ett kliv tillbaka och zooma ut, och ta det lugnt. På t.ex. tre års sikt ligger jag ca 100% upp och index “bara” +50%. Börsen är en fantastisk pengamaskin över tid.

Hoppas ni alla har haft en underbar mars och att er april blir ännu bättre! 🙂

4 svar på ”Månadsrapport – Mars 2021”

 1. Tycker det är lite intressant och ligga efter index. Första gången det händer så varit starkt fundersam på vad man sysslar med i början av året. Känner att det tar emot att följa sin plan en del och tankarna har gått om man valt rätt eller inte. Men men, time will tell om man gjort rätt val eller inte 🙂

  Svara
  • Haha, jag förstår vad du menar. Att verkstad och bank ska fortsätta tuffa på som de gjort sen årsskiftet har jag dock svårt att tro. Såklart händer det att dessa gammelbolag överpresterar ibland under korta perioder, men på lång sikt tror jag vi gör rätt i att tro på våra bolag och strategier. 🙂

   Svara
    • Ja! Förhoppningsvis är man det. Gäller också att man inte blir föör aktiv, bara för man underpresterar en väldigt kort period. Det kommer nog alltid hända!

     Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version