Månadsrapport – Oktober 2020

Ännu en månad till ända, och det känns helt galet att det bara är en månad kvar till första advent. Tiden går verkligen fortare när man blir ”äldre” (och jobbar hemifrån, så alla dagar ser i princip likadana ut). Senaste veckan har varit väldigt lugn på jobbet, vilket har varit sjukt skönt då senaste månaderna varit ganska stressiga.

Oktober blev ingen börsmånad att ta med sig till december för att hänga i julgranen. Stockholmsbörsen gick ca -6% under månaden. Framförallt senaste veckan har varit turbulent och volatil. Andra vågen av corona är ett faktum och snart kommer amerikanska presidentvalet gå av stapeln, vilket såklart påverkar börsen en del. Marknaden gillar inte ovisshet, och just nu är det ganska ovisst om det blir Biden eller Trump som tar hem det.

Inkomster

Inga konstigheter på inkomstsidan, som vanligt tickade det in 27.000:- från mitt 9-18 jobb. Det var ett par tusenlappar kvar av förra månadens “budget” och dessa boostade sparandet lite, litegranna denna månaden. Jag för över 13.000:- från lönen som jag lever för varje månad den 25:e, och nu när jag inte äter lika mycket ute-luncher pga jobb hemifrån blir det ofta någon tusenlapp över.

Totalt blev det 16.000:- som fick åka rakt in på Avanza utan att passera gå. Dessa slantar shoppades upp ganska kvickt under veckan då det skedde relativt drastiska nedgångar. Det är alltid svårt (omöjligt) att tajma marknaden men när det går ner flera procent under ett par dagar försöker jag alltid köpa lite extra, särskilt när månadssparet precis kommit in.

  • Inkomster 27.000:-
  • Sparande 16.000:-
  • Sparkvot 59%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultatet för mina olika portföljer denna månad.

Som ni ser har mina portföljer i princip gått som index under månaden dvs. ca -6%. Om vi kikar på kvant och tillväxtportföljen brukar de oftast går upp mer än index när index går uppåt, men samtidigt också går ner mer än index när det blåser stormigt. Över tid stiger ju dock börsen vilket gör att jag kan leva med att de sjunker lite mer när börsen faller generellt. Så länge de fortsätter överavkasta över tid kommer jag att vara supernöjd.

Om vi zoomar ut och kollar hur portföljerna gått för året så ser det fortfarande väldigt trevligt ut. En rejäl överavkastning relativt index på ca 24%-enheter är jag fruktansvärt nöjd med, även om detta förmodligen inte kommer höra till vanligheterna kommande år.

Hur har eran oktober varit?

2 svar på ”Månadsrapport – Oktober 2020”

  1. Hamnade mellan -7/8%. Många av mina större innehav rekylerade ner vilket drog med sig hela väskan. Men fortfarande på plus för helåret, ca 4% 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version