Månadsrapport – September 2022

September är till ända och det sure börsklimatet fortsätter. Den perfekta stormen är här stigande räntor, stigande inflation, skenande elpriser och krig i Ukraina. Jag fortsätter spara på som vanligt, eller om möjligt, till och med lite extra. Det är när det är REA i klädbutiken man ska slå till, inte när det är dyrt! 

Inkomster

Denna månad tuffade det som vanligt lön på kontot, denna månad 1000 kr pga lite semesterersättning. Alltså ca 33.000 kr in på kontot. Av dessa åkte 20.000 kr direkt in till Avanza. Dessa sattes i arbete nästan direkt då det på löningsdagen var riktigt surt på börsen och jag shoppade upp nästan allt direkt. Det mesta åkte in i mina olika innehav i min kvantportfölj.

  • Inkomster 33.000
  • Sparande 20.000
  • Sparkvot 60%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Portföljen

Här ser ni resultat för mina olika portföljer denna månad.

Mina portföljer fortsätter sjunka mer i nedgång än index, totalt var jag ner ca -9% medan index endast var ner -4,63%. För hela 2022 är jag ner -40% vilket är helt galet mycket, och i rena pengar betyder det att jag i år är back över 800.000 kr vilket är ännu mer vansinnigt. Samtidigt är index ner endast -22%.

Detta påverkar mig dock faktiskt mindre än vad jag trodde en sån här nedgång skulle göra. Det är en del av spelet på börsen. En annan sak som påverkar mycket är att jag helt enkelt tror mycket på mina portföljer. Jag har inga förhoppningsbolag som inte tjänar pengar (förutom möjligtvis i sammansatt momentum-delen av kvantportföljen som kan innehålla lite vad som, men det är endast en liten, liten andel av portföljen.) Mina portföljer innehåller mycket småbolag och om man t.ex. jämför hur mina portföljer gått mot AMF Småbolag så ser vi att de går väldigt snarlikt. På sikt har dock småbolag utklassat storbolag. Jag har is i magen och hoppas och tror att småbolagen fortsätter göra det i framtiden!

Hur var ert september?

Lämna en kommentar