Min avkastning senaste 3 åren

Det är alltid skoj att spana in siffror och avkastning, särskilt såhär vid ett årsskifte. Idag zoomar vi ut lite och kollar på hur det gått för mina portföljer senaste tre åren, vilket är också ungefär så länge som mina systematiska portföljer funnits!

Fondportföljen

Fonderna finns i portföljen som en stadig grund, men de har istället verkat som ett stadigt sänke. Anledningen till detta är framförallt TIN Ny Teknik och Avanza/Länsförsäkringar Fastighetsfond samt att jag tidigare hade MS Global Opportunity och MS US Growth, vilka båda har haft riktigt tuffa perioder. Jag bytte ut de två sistnämnda inför årsskiftet, inte för jag tror de kommer prestera dåligt framöver, utan för det inte är den sorts fonder jag vill ha i min portfölj. Jag valde istället den i mitt tycke bästa amerikanska indexfonden istället, Handelsbanken USA Ind Crit. I fonderna vill jag ha en stadig och stabil grund, som förhoppningsvis tuffar på något bättre än svenska index. Dagens laguppställning tror jag på kommande år!

Investmentbolagen

Här har vi ytterligare en portfölj som varit någon av en besvikelse. Avkastningen har varit helt okej men den har varit sämre än Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Detta beror dock på att under förra året hade lite fastighetsbolag i portföljen. Dessa tyngde ner portföljen ordentligt under förra året. Jag har nu sålt de och har istället investerat i Fastighet By Norhammar i min fondportfölj. Jag tror fortsatt på investmentbolagen och jag tror och hoppas att min uppsättning i denna portföljen har potential att gå något bättre än Spiltan Aktiefond Investmentbolag, tack vare att jag har större andel mindre investmentbolag i portföljen som t.ex. Svolder, Creades och Bure.

Kvantportföljen

Denna portföljen är en av mina systematiska portföljer, och den har avkastat riktigt bra. Historiskt i backtest har portföljen avkastat riktigt bra, så det är kul att se att den faktiskt gått bra i praktiken också. Faktum är att denna portfölj hade varit topp 4 i avkastning av ALLA drygt 1500 fonder på Avanza senaste tre åren. Inte dåligt!

Trendande Tillväxt

Detta är min andra systematiska portfölj och faktiskt den som gått allra bäst senaste tre åren! Ett stort draglok i denna portföljen var först Evolution, som sedan lämnade över stafettpinnen till Hexatronic. Båda dessa har varit tunga bidragsgivare till avkastningen senaste tre åren. Vem tar över härnäst? Denna portfölj hade alltså varit topp 2 av alla fonder på hela Avanza. Ingen realistisk jämförelse då denna portfölj endast innehåller tio bolag, som vissa även är små och det hade därav varit svårt för fonder att kunna köpa en så stor del av portföljen i dem. Oavsett så är det ändå kul jämförelse!

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med min totala portfölj. Om jag hade sålt av hela portföljen igår och köpt en ny idag hade den sett exakt likadan ut, och det tror jag är ett väldigt gott tecken! Jag hoppas att min fondportfölj, med den nya laguppställningen, står stark inför framtiden och åtminstone levererar avkastning i nivå med Stockholmsbörsen.

Hur har det gått för er senaste tre åren?

4 svar på ”Min avkastning senaste 3 åren”

  1. Tack för en super intressant blogg.
    Intressant att se skillnaden mellan dina olika portföljer.
    All lycka i fortsättningen.

    Svara
  2. Detta var lite roligt att kika på. Överlag ligger alla mina väskor runt index, omxs30gi. Men kikar jag på dem separat så är min allmänna portfölj sämre (mer aktiv). Medan pension och fonder ligger snäppet över. Kanske skulle sluta vara aktiv och bara köpa då och då ????

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version