Min bas i portföljen

Min portfölj består av fyra olika delar, min fondportfölj, mina investmentbolag, min ena systematiska portfölj, Kvantportföljen samt min andra systematiska portfölj Trendande tillväxt.

I denna laguppställning ser jag fonderna och investmentbolagen som bas. De ger mig en trygg och stabil grund att stå på. God diversifiering men samtidigt har de bjudit på en fantastisk avkastning historiskt. 

Många kör indexfonder som bas för sina investeringar och det är ingen dum idé. Själv har jag istället valt att investera mina slantar i strategier och fonder som år in och år ut överpresterat index. Det handlar då oftast om småbolag och investmentbolag. Därav är två spelare i min fondportfölj AMF Sverige Småbolag och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Indexfonder är inte fel, men jag tycker att risk/rewarden är oerhört attraktiv med småbolag (som grupp, inte ett enskilda förhoppningsbolag) och investmentbolag är oslagbar. 

Det är ingen slump att dessa fonder historisk slagit index med hästlängder. Småbolag tenderar att växa snabbare, det är lättare att öka sin vinst och expandera som litet bolag än om man redan är en bjässe med global marknad. Och över tid vill jag tro att det vinsttillväxt som driver aktiekursen uppåt. Investmentbolag som grupp har historiskt också visat sig vara riktigt duktiga på att hitta bra investeringar.

Diversifiering har senaste åren nästan blivit symboliskt för en tråkig portfölj, åtminstone på finanstwitter. Man ska bara vara ordentligt påläst och investera i sina 4-5 bästa idéer. Varför ska man lägga pengar på 6:e eller 7:e bolaget, när man kan lägga in ännu mer pengar i det första och “bästa” bolaget. Nackdelen är dock att man inte vet vilken som blir den bästa investeringen på förhand.

Senaste tidens nedgångar i vissa bolag visar på att hur påläst man än är kan det skaka till ordentligt. Det är först då det kanske gör ont i magen, och man kanske ångrar att man inte hade fler bolag i portföljen.

Det är inte fel att ha en stabil bas i portföljen. Och det behöver inte innebära dålig avkastningpotential. För mig har det varit en väldigt skön grund att luta sig tillbaka mot, medan jag utvecklas som investerare och kan testa på olika strategier vid sidan av min bas. Såsom mina systematiska portföljer!

3 svar på ”Min bas i portföljen”

 1. Tycker du har ett klokt upplägg med en grund utöver dina systematiska portföljer.

  Själv har jag mina fonder till målspar en bra bit fram i tiden och pensionsportföljen är det mest aktier i (ib/fastighet) men ett par etf:er också.

  Men i det som jag kallar allmänna portföljen så delar jag upp det i grundinnehav (tråkiga /stora bolag), bas (stabil utd), tillväxt (stabila växare), småbolag/stockpicking (små sett till börsvärde, gambling/läroprocess) och nice-to-have (tilltalar mig som person, ytterst liten andel av ?).

  Svara
  • Låter som du också har en fin strategi och plan Daniel! 🙂 Vilka bolag har du i stockpicking delen just nu? Några särskilda favoriter?

   Svara
   • I Sverige håller jag tummarna för Kollect on Demand. Irländskt bolag listat här som håller på med sophantering och tillhandahåller en digital plattform för detta.

    Utomlands har jag plockat in Sitowise, Finland. Konsulter som inriktar sig på smarta städer/digitaliseringen men som också köpt upp något bolag inom fastighetsförvaltning/utveckling.

    Svara

Lämna en kommentar