Min plan mot ”FIRE”

Häromdagen läste jag om Spartrollet som gjorde en tioårsplan för hans väg mot friheten. Jag blev då lite inspirerad att göra samma sak!

Som jag skrivit tidigare om här på bloggen tror jag aldrig jag kommer sluta jobba helt, då jag tycker mitt yrke är riktigt skoj. Att jobba lite mindre, särskilt under sommarhalvåret, hade dock varit väldigt uppskattat. För att jag ska kunna känna mig helt “fri” och kunna ta steget till att jobba så lite jag vill, vill jag helst att kapitalet ska kunna täcka alla mina kostnader. Därför är mitt mål nu ca 3 miljoner.

Just nu gör jag av med ca 13.000:- varje månad. På ett år blir det alltså 156.000:-. 156000/0,05 blir då storleken på beloppet jag behöver för att kunna nå min frihet. Notera att jag inte väljer att använda den klassiska 4%-regeln. Istället siktar på att kunna ta ut 5% av kapitalet årligen. Detta beror dels på att jag hoppas på att kunna nå lite högre avkastning än index. Samt dels på att jag kommer ju faktiskt inte sluta jobba helt. Med denna uträkning blir kapitalet jag behöver 3.120.000:-.

Mitt kapital idag ligger på omkring 1.550.000:-. Senaste fyra åren ligger min årliga avkastning/CAGR på ca 18% samtidigt som index (OMXS30GI) haft en utveckling på 9% årligen. Jag väljer att inte räkna på att jag kommer nå 18% avkastning i fortsättningen. Jag hoppas dock ändå kunna slå index något, jag matar därför in 12% i avkastning kommande åren. Mitt sparande låg under 2020 på ca 20.000:- i månaden, men jag väljer även där att ha lite mer blygsamma 10.000:-. Med dessa siffror kommer jag nå mitt frihetsmål om nästan 4 år. Alltså något år efter att jag fyllt 30 år, kommer jag inte “behöva” jobba mer.

Ja, om jag skulle sluta jobba helt då så skulle Chansar Mest och övriga knäckebrödsmiljonär-hatare få hög puls och sätta hummern i halsen. Jag återupprepar därför att min plan inte är att sluta jobba helt, utan gissningsvis kommer jag nog jobba åtminstone 50%. Detta skulle innebära att jag inte kommer nyspara något extra till portföljen, men att jag inte heller kommer ta ut något från portföljen. Den får helt enkelt fortsätta ticka på.

Om jag sedan förr eller senare tar steget och slutar jobba helt när portföljen växt sig ännu större återstår att se. Kanske jag till och med saknar jobbet och börja jobba 75% istället? Jag tycker det är svårt att planera alldeles för långt in i framtiden. Just nu är detta alltså min plan men den lär förändras, precis som jag och livet gör med åren. Oavsett vad är det underbart att ha en stor fet portfölj att luta sig tillbaka mot om man skulle vilja jobba mindre eller bara ha lite fuck off kapital.

Lämna en kommentar