Min portfölj 1/4 – Investmentbolagsportföljen

Investmentbolag tycker jag är en fantastisk grej. Historisk sett har en samlad portfölj av investmentbolag slagit index ordentligt, detta är en stor anledning till varför jag vigt en egen portfölj åt dem. Här nedan kan du se vilka innehav som finns i portföljen, alla innehav är i stort sett likaviktade. Vid månadssparande brukar jag kika på vilka investmentbolag som har mest rabatt jämfört med deras 5-års snitt. Såklart investerar jag inte bara i de som har mest rabatt hela tiden, då min likaviktning då fort skulle ändras, men jag tycker det är en bra tumregel att kika på vilka som har mest rabatt först i alla fall. Ibindex har en fin hemsida om du vill kika in rabatterna just nu på Investmentbolagen. Jag brukar själv varje månad under #uppesittarkväll göra en graf på hur rabatterna/premierna är på investmentbolagen just nu. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är också ett fint alternativ om man enkelt vill månadsspara i investmentbolag.

Vissa investmentbolag har jag valt bort, t.ex. Ratos och Kinnevik. Detta på grund av det helt enkelt presterat rätt dåligt senaste 5 åren. Om de skulle prestera bättre än index kommande år skulle de bli intressanta för mig att plocka in. Jag har dock två outsiders i denna portfölj vilka inte är renodlade investmentbolag, dessa är Lifco och Indutrade. Anledningen till att dessa är med är för att de har presterat väldigt bra senaste åren. De är även lite liknande investmentbolag i min mening, detta då Indutrade, som är en industrikoncern, består av ca 200 bolag och Lifco som sysslar med tre olika affärsområden; Dental, Demolition & Tools och Systems Solutions, består av ca 150 bolag.

I kommande inlägg tänkte jag gå igenom mina andra tre portföljer. Har du några investmentbolag i din portfölj? 🙂

11 svar på ”Min portfölj 1/4 – Investmentbolagsportföljen”

  • Oj, det är rätt stor viktning, men jag förstår dig! Smidigt, bra riskspridning och goda möjligheter till bättre avkastning än index, vad mer kan man begära? Tack för din kommentar! 🙂

   Svara
 1. Vad gäller investmentbolag kör jag latour , svolder , exor , Stockwik, nevi , samt snart en outsider som har 48 % substansrabatt . Skriver om den på min twitter framöver

  Svara
  • Spännande, några jag inte har hört talas om som jag får kolla upp! Vad har du för Twitteranvändarnamn så man kan följa? 🙂 Tack för din kommentar!

   Svara
 2. Jag kopierar dom största innehaven i spiltan investmentbolagsfond i min portfölj och då köper jag både Indutrade och Lifco. Fick du iden från spiltan investmentbolagsfond eller hur kom du fram till dessa två bolag?

  Svara
  • Kul att du också har Indutrade och Lifco! Jag hade en mer stor ”stockpick” portfölj tidigare där dessa två innehav fanns med då jag tyckte deras historik var tilltalande, både i fundamenta och fin långsiktig trend. När jag sedan delade upp portföljen så fick de glida med investmentbolagen pga deras likheter som industrigrupper/konglomerat. Läste också nyligen att de faktiskt var innehav i Spiltan, så lite kul att jag inte tänkt helt olika dem i det! 😀

   Svara
  • Känns tryggt med investmentbolag, särskilt med pärlor som Latour och Investor! Inga raketer men sakta men säkert tickar de lite bättre än index, över tid blir effekten brutal!

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version