Min portfölj 2/4 – Kvantportföljen

Att investera kvantitativt är något jag inte visste mycket om tidigare. Genom att läsa en del på Börslabbet fick jag upp ett stort intresse för filosofin. Att investera kvantitativt menas med att man investerar utifrån systematiskt utifrån ett förbestämt system, där detta system då ofta visat sig avkasta historiskt bättre än börsen i snitt. En av de mesta kända kvantstrategierna är Magic Formula som fungerar så att man först rangordnar bolag efter EV/EBIT och också genom räntabilitet på sysselsatt kapital. Genom att ranka och summera ihop dessa två nyckeltal får man fram de mest köpvärda enligt Joel Greenblatt, som skrivit en hel bok om Magic Formula, “En liten bok som slår aktiemarknaden”. Detta har avkastat omkring 22% årligen mellan 2002-2019 om man köpt de 10 mest köpvärda bolagen. Inte illa!

Varför handlar inte alla systematiskt då om det är så lätt att slå index med hästlängder? Tja, till och börja med investerar de flesta på Avanza bara i ett fåtal aktier, och de flesta slår inte index. Om det beror på okunskap eller tro på att prestera bättre än välkända strategier vet jag inte. Många personer tycker nog också stockpicking är mycket roligare och är inte ute efter maximal avkastning, och vissa tror nog att de kommer lyckas bättre genom stockpicking. Sedan kan det ofta vara psykologiskt jobbigt att investera kvantitativt, hög volatilitet och att inte riktigt brinna för strategin gör det lätt att sälja av när det går dåligt.  Själv är jag lite mitt emellan, jag gillar att investera en del i investmentbolag och tillväxtaktier, men jag investerar en del systematiskt också. Jag gillar helt enkelt att diversifiera genom att ha flera olika strategier.

Min portfölj är uppbyggd enligt Börslabbets portfölj dvs. de fem bästa aktierna från fyra olika kvantstrategier. Dessa fyra är:

  • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Detta blir då 20 positioner. Inte alltid 20 olika aktier då vissa bolag kan dyka upp i exempelvis både i sammansatt momentum och trendande kvalitet. Jag gör all rankning i eget Excelark med hjälp av data från Börsdata. Detta gör jag varje kvartal och det är nu snart dags för ny uppdatering av kvantportföljen, närmare bestämt i slutet på augusti. Alla bolag som jag investerar i redovisar jag här på bloggen varje kvartal. Vill du läsa mer om denna strategi kan du göra detta på Börslabbet.

Enligt Börslabbet har denna portfölj genom backtest avkastat 27,7% årligen mellan 2001-2016. Man kan såklart inte räkna med samma avkastning i framtiden, och en del procent kapas av courtage och liknande. Men jag tror i alla fall den har bra chans att överavkasta index i framtiden!

Vad tycker ni om kvantinvesteringar? Tråkigt? Intressant?

denna sida kan du se vilka innehav som finns i portföljen just nu.

3 svar på ”Min portfölj 2/4 – Kvantportföljen”

  1. Tjena!

    Jag delar ditt intresse vad gäller kvantitativa strategier. Jag har dock lite svårt att manuellt få till screeningen efter Börslabbets kvartalsportfölj. Jag löser ”sammansatt momentum” ganska simpelt men ej övriga. Hur gör du detta smidigast?
    Tack på förhand

    Svara
    • Tjenare Robin, tack för din kommentar här! Det jag gör är att jag screenar ut de 40 bästa bolagen enligt det enskilda nyckeltalet på Börsdata, exporterar ut det till Excel, tillsammans med 3/6/12 månaders kurshistorik där jag i Excel sedan plussar ihop dessa och delar på 3 för att få ut sammansatt momentum. Sedan köper jag de 5 med bäst sammansatt momentum i varje kategori. Hoppas detta hjälper, säg bara till om du undrar över nåt annat! 🙂

      Svara
  2. Hej

    Tack för intressant läsning.
    Jag håller på att bestämma vilken kvantitativ strategi jag skall använda.
    Tex gillar jag din ”Trendande tillväxt” som du kallar den.
    En sak jag undrar över för Kvantportföljen är: Sållar du på hela stockholmsbörsen eller bara tex mid & large cap?

    Tack på förhand,

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version