Min portfölj 3/4 – Tillväxtportföljen

Detta är portföljen som varit med längst. Det var här bolag som Fingerprint, Starbreeze och Crowdsoft bodde i början av min sparkarriär. Denna portfölj har haft en mängd olika aktier och strategier men det är på senare tid som det växt fram mer till en tillväxtportfölj, dock har jag alltid gillat att ha en bas i investmentbolag och eftersom jag hade denna portfölj långt före jag startade mitt ISK tillägnat bara investmentbolag, finns det ett par investmentbolag även i denna portfölj. Se nuvarande innehav nedanför.

Min tanke just nu är att stuva om en del i denna framåt årskiftet. Anledningen till detta är då jag i princip använt denna portfölj som en swingportfölj, vilket jag märkt inte riktigt passar mig av olika anledningar. I nuvarande form har det fungerat så att jag i slutet på varje vecka kollat på en del olika nyckeltal, både tekniska och fundamentala och bytt ut vissa aktier som jag tror inte kommer prestera framöver. Detta har funkat helt okej, det var denna portfölj som slog index precis med 5%-enheter förra året (och också den största då jag bara hade denna och fondportföljen förra året). Inte mycket att skryta med men slog i alla fall mitt mål, och det viktigaste är väl att tävla mot sig själv och ingen annan.

Jag känner dock inte att resultatet är tillräckligt värt det jämfört med tiden jag spenderar på den. Det känns också som det blir lite för mycket magkänsla på köpen, vilket inte känns så hållbart i längden. Det jag funderar på istället är att göra det till antingen en portfölj där jag stockpickar ett gäng aktier jag gillar med bra tillväxt, t.ex. BTS Group, Fortnox och THQ Nordic som alla återfinns i portföljen nu, och sedan justerar årligen, eller möjligtvis på kvartalsbasis. Det som dock ligger närmast är att köra en trendande tillväxt portfölj där jag filtrerar ut 40 bolag med bra tillväxt och sedan investerar i de 20 med högst sammansatt momentum dvs. 1/3/12 månaders kurshistorik delat på tre och sedan investerar i dessa. Även här blir det då korrigering antingen varje år eller vid varje kvartal. Ombalansering varje kvartal brukar ha en liten positiv effekt när man kör sammansatt momentum men är ju samtidigt lite mer jobb, och det känns även som portföljen känns lite mer kortsiktig. Dock borde man ju inte låta känslorna bestämma utan lita på faktan som finns och balansera om kvartalsvis. Vi får se hur det blir, det lutar just nu åt att det kommer bli en trendade tillväxt portfölj i alla fall.

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version