Min portfölj 4/4 – Fondportföljen

En portfölj som vissa av er kanske tycker är den tråkigaste och vissa av er kanske tycker är den roligaste. Själv tycker jag faktiskt den är ganska skoj ändå! Målet med denna portfölj är som med mina övriga portföljer att slå index (SIX30RX) med 5%-enheter. Utan vidare tycker jag vi kollar på innehaven:

Vi kan gå igenom innehaven var för sig så kan jag förklara hur jag tänker.

 • AMF Aktiefond Småbolag
  En fond som nyligen hittade in hit. Tidigare hade jag Didner & Gerges småbolagsfond men efter ett par års relativ dålig avkastning, valde jag att kasta in handduken till förmån för denna fond. Att denna fond är ca 1%-enhet billigare gjorde det inte till ett svårare val. Didner & Gerges småbolag kommer säkert igen och de är superduktiga, men just nu tror jag mer på AMFs förvaltare Angelica Hanson. Småbolag har generellt sett slagit storbolagsindex SIX30RX och det tror jag att de kommer göra fortsättningsvis med. 
 • TIN Ny Teknik
  Carl Armfelts nya fond har nog inte undgått någon. Jag ägde tidigare hans Swedbank Robur Ny Teknik innan han bytte och startade sitt eget fondbolag TIN fonder tillsammans med Erik Sprinchorn. Han har ett väldigt fint trackrecord och jag har lyssnat till han på föreläsningar med aktiespararna och tycker han verkar väldigt duktig. Jag tror Carl kommer fortsätta prestera riktigt bra avkastning!
 • MS INVF Global Opportunity A
  Vet inte riktigt vart jag hörde talas om denna fond först men detta är alltså en aktiv globalfond från Morgan Stanley. Denna fond är relativ dyr, uppemot 2%-enheter i avgift, men sett till avkastningen den har presterat senaste åren blir det snabbt ganska billigt. Om vi jämför mot den populära indexfonden Länsförsäkringar Global Indexnära ser vi att den har spöat den ganska hårt. Såklart ingen garanti för att den kommer fortsätta göra det, men förhoppningsvis är det en god fingervisning om framtiden. Förvaltare är Kristian Heugh. Med tanke på att avgiften är hög gäller det att hålla koll på denna fond och se att den presterar och därmed är värd avgiften.
 • Länsförsäkringar Fastighetsfond A
  Ett relativt nytt innehav i portföljen som tillkom istället för SEB Sverige Indexfond. Historiken talar sitt tydliga språk vad gäller denna fonden. En av 10-talets bästa fonder, så forhoppningsvis kommer den leverera okej även under 20-talet. De har dock nyligen bytt förvaltare vilket gör att jag kommer hålla ett extra öga på hur fonden förvaltas.
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Som ni har märkt gillar jag investmentbolag, och då är denna fond en självklarhet i en fondportfölj. Dessa har som grupp presterat mycket bättre avkastning än index. Vissa kanske tycker att jag är galen som är trippelt exponerad mot investmentbolag (med tanke på innehaven i min tillväxtportfölj och i investmentbolagportföljen) men det viktigaste tycker jag är att man är medveten om saken. Investmentbolagen i tillväxtportföljen kommer dock snart flyttas över till investmentbolagportföljen. Jag ser även mina olika portföljer som helt enskilda portföljer vilket gör att jag inte har något emot att vissa aktier blir dubbelt exponerade. Sen har jag heller inget emot att det är just investmentbolagen som blir det, det viktigaste tycker jag som sagt bara är att man är medveten om sin dubbelexponering!
 • XACT Högutdelande
  Starkt inspirerad av Petrusko som pratat mycket om denna fond som är en av hans favoritfonder. Jag som inte är superintresserad av utdelning äger denna fond av andra anledningar, helt enkelt för att jag tror den har potential att slå index. Jag känner dock lite samma som med SEB Sverige Indexfond här, denna kommer nog inte slå index med många %-enheter, så jag får se hur jag gör med denna i framtiden. Det kan dock vara skönt att ha med dessa två som bas i fondsparandet trots allt. Vi får se!

Vad tycker ni om mina fondval? Vad kör ni och har ni några tips på fonder jag missat?

This article has 4 comments

  • Snålänningen Reply

   Snyggt! Det är väl denna portfölj och investmentbolagen där besluten delvis är på magkänsla. Kollar lite på hur avkastningen varit historiskt, och är extra vaksam mot mina fonder med höga avgifter. Jämför mot liknande fonder i samma kategori etc. Tanken är att utvärdera varje år, så man inte gör för hastiga beslut! 🙂 Grundtanken är som sagt att vila mot strategier som historiskt slagit index, som småbolag och investmentbolag.

  • Snålänningen Reply

   Tjenare Magnus!

   Bra fråga. Tanken är att vikta de relativt lika, vilket i praktiken innebär att jag med hjälp av månadssparandet försöker hålla det likaviktat-isch! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.