Min portfölj 4/4 – Fondportföljen

En portfölj som vissa av er kanske tycker är den tråkigaste och vissa av er kanske tycker är den roligaste. Själv tycker jag faktiskt den är ganska skoj ändå! Målet med denna portfölj är som med mina övriga portföljer att slå index (SIX30RX) med 5%-enheter. Utan vidare tycker jag vi kollar på innehaven var för sig så kan jag förklara hur jag tänker.

 • AMF Aktiefond Småbolag
  En fond som nyligen hittade in hit. Tidigare hade jag Didner & Gerges småbolagsfond men efter ett par års relativt dålig avkastning, valde jag att kasta in handduken till förmån för denna fond. Att denna fond är ca 1%-enhet billigare gjorde det inte till ett svårare val. Didner & Gerges småbolag kommer säkert igen och de är superduktiga, men just nu tror jag mer på AMFs förvaltare Angelica Hanson. Småbolag har generellt sett slagit storbolagsindex SIX30RX och det tror jag att de kommer göra fortsättningsvis med. 
 • TIN Ny Teknik
  Carl Armfelts nya fond har nog inte undgått någon. Jag ägde tidigare hans Swedbank Robur Ny Teknik innan han bytte och startade sitt eget fondbolag TIN fonder tillsammans med Erik Sprinchorn. Han har ett väldigt fint trackrecord och jag har lyssnat till han på föreläsningar med aktiespararna och tycker han verkar väldigt duktig. Jag tror Carl kommer fortsätta prestera riktigt bra avkastning!
 • Handelsbanken USA Ind Crit A1
  Jag har ingen exponering mot övriga världen i mina andra portföljer, därav vill jag åtminstone ha en fond som inriktar sig utanför Sveriges gränser. En globalfond hade kanske kunnat funka, men den består ofta av nästan 70% USA ändå. Jag valde istället den indexfond av alla på Avanza som haft bäst avkastning senaste 5/10 åren. Därav föll valet på denna fond och det tror jag kommer bli dunder på sikt!
 • Länsförsäkringar Fastighetsfond A
  Ett relativt nytt innehav i portföljen som tillkom istället för SEB Sverige Indexfond. Historiken talar sitt tydliga språk vad gäller denna fonden. En av 10-talets bästa fonder, så forhoppningsvis kommer den leverera okej även under 20-talet. De har dock nyligen bytt förvaltare vilket gör att jag kommer hålla ett extra öga på hur fonden förvaltas.
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Som ni har märkt gillar jag investmentbolag, och då är denna fond en självklarhet i en fondportfölj. Dessa har som grupp presterat mycket bättre avkastning än index. Vissa kanske tycker att jag är dum som är dubbelt exponerad mot investmentbolag (med tanke på innehaven i min investmentbolagportfölj) men det viktigaste tycker jag är att man är medveten om saken. Jag ser även mina olika portföljer som helt enskilda portföljer vilket gör att jag inte har något emot att vissa aktier blir dubbelt exponerade. Sen har jag heller inget emot att det är just investmentbolagen som blir det, det viktigaste tycker jag som sagt bara är att man är medveten om sin dubbelexponering!

Vad tycker ni om mina fondval? Vad kör ni och har ni några tips på fonder jag missat?

8 svar på ”Min portfölj 4/4 – Fondportföljen”

  • Snyggt! Det är väl denna portfölj och investmentbolagen där besluten delvis är på magkänsla. Kollar lite på hur avkastningen varit historiskt, och är extra vaksam mot mina fonder med höga avgifter. Jämför mot liknande fonder i samma kategori etc. Tanken är att utvärdera varje år, så man inte gör för hastiga beslut! 🙂 Grundtanken är som sagt att vila mot strategier som historiskt slagit index, som småbolag och investmentbolag.

   Svara
  • Tjenare Magnus!

   Bra fråga. Tanken är att vikta de relativt lika, vilket i praktiken innebär att jag med hjälp av månadssparandet försöker hålla det likaviktat-isch! 🙂

   Svara
 1. Hej!

  Ser att du föredrar XACT Högutdelande framför Aktiespararnas direktavkastning. Jag sitter just nu och funderar på vilken av de jag vill använda mig av. Aktiespararnas är en fond på färre bolag och ju kräver ju inget courtage såklart. XACT har ett större innehav men kräver courtage (på Avanza, där jag och även du ser det ut som förvaltar ditt sparande. Det är ju gratis på Nordnet och de möjliggör även månadsspar där). Är det inte störigt att behöva gå in och köpa ”för hand” varje månadsspar?

  Jag funderar alltså på:
  1. Vara kvar på avanza och köpa Aktiespararnas smidigt med månadsspara (Mest simpelt)
  2. Vara kvar på avanza men behöva gå in manuellt och köpa Xact (Så jag vill ha det egentligen men kräver courtage och jobb)
  3. Ha just månadssparet med XACT Högutdelare på Nordnet (Inget courtage och slipper gå in manuellt. Men störigt att ha två banker)

  Så tillbaka till min fråga, säger inte att nått är rätt eller fel. Men varför valde du Xact högutdelare framför Aktiespararnas direktavkastningsfond

  Svara
  • Tjenare Matte!

   Anledningen till att det blev XACT istället för Aktiespararnas liknande fond var nog då XACTs hade presterat lite bättre samt innehåller flera bolag. Nu har dock Aktiespararnas presterat bättre än XACTs på senare tid (noterade att för att jämföra dessa måste du ta hänsyn till att utdelningen inte syns i XACT Högutdelandes graf, medan den är inkluderad i Aktiespararnas graf då det är en fond). Jag tycker båda är fina alternativ! Notera dock att det blir courtage om du väljer XACTs ETF men om du väljer Aktiespararnas alternativ har du istället en fondavgift. Ett alternativ till dessa två är även SEB Sverige Hållbar Indexnära, som egentligen är en vanlig indexfond bara att den innehåller alla bolagen på Stockholmsbörsen till skillnad från Avanza Zero. Denna fond har också presterat bäst av alla dessa alternativ senaste tre åren.

   För mig har det heller inte varit ett problem att behöva köpa själv, då jag inte månadssparar automatiskt. Jag förstår varför du vill samla allt på en bank, tycker också det är skönt. Ett tips för att XACTs totalavkastning är att spana in hur underliggande index utvecklats: https://217.114.87.101/Handelsbankens-Index/Aktieindex/Nordic-High-Dividend-Low-Volatility-Criteria-Index1/

   Summan av kardemumman, oavsett vilken fond du väljer tror jag det kommer bli bra på långsikt! Men spana gärna in SEB Hållbar Sverige Indexnära eller Spiltan Aktiefond Investmentbolag (personlig favorit!) som alternativ. Jag funderar själv att växla över mitt innehav i XACT till mina övriga fondinnehav.

   Svara
   • Tack för ditt svar! Då förstår jag hur du tänkt.

    Absolut, Spiltan investmentbolag har varit och kommer förbli mitt största innehav! SEB Hållbar Sverige ska jag dock titta närmre på!

    Gillar din simpla (i positiv bemärkelse) och matnyttiga blogg!
    Keep it up!

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version