Mina mål & framtidsplaner

Innan jag går in på vilka olika portföljer jag har, känns det rimligt att först berätta om mitt mål med mitt sparande. Jag tror mycket på att ha mål, både på börsen och livet i övrigt, gärna sk. SMARTA mål, specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsatta.

”Genom att skriva ner dina mål med papper och penna är det 20 gånger större chans att du når dem! Skriver du ner dem varje dag är du en del av topprocenten över de mest målmedvetna i hela världen.”
– Mikael Arndt

Mitt mål är att slå index med 5%-enheter varje år. Det hoppas jag kunna göra genom att exempelvis investera i olika strategier som historisk presterat bättre än index. Även om det historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, är det ofta en god fingervisning. Att t.ex. investera i småbolag som växer mycket samt att investera i investmentbolag är två olika strategier som historiskt slagiskt index, och som jag på ett eller annat vis annammat i min portfölj. Jag tycker börsen är rätt rolig att hålla på med, samtidigt som jag tror och hoppas kunna generera högre avkastning än Avanza Zero/SIX30RX, vilket gör att jag väljer att investera på andra sätt än bara genom en passiv indexfond.

Jag vet inte fortfarande inte om jag sparar för FIRE, eller hur mycket kapital jag vill jobba ihop. Jag försöker just nu bara spara en så stor andel av min lön jag kan utan att det ska gå ut över min livskvalité. Jag äter t.ex. ute varje lunch (lever inte riktigt upp till mitt namn där..). Detta värderar jag högt, då de kollegorna jag trivs bäst att umgås med gör likadant, samtidigt som jag inte tycker det är skoj att koka ihop 5 matlådor på helgen. Jag tycker också det är också skönt att komma iväg från kontoret ett tag och äta nylagad god varierad mat! Genom låga omkostnader i övrigt lyckas jag ändå spara omkring 50-60% av lönen.

Att sluta jobba helt i framtiden är såklart ett alternativ, men just nu lutar det mest åt att kanske gå ner i tid lite på mitt vanliga arbete. Jag jobbar inom media och tycker verkligen mitt jobb är superkul, jag skulle bara vilja jobba lite mindre för att kunna jobba mer på egna projekt, samt att få mer stunder av frivillig lathet, att bara stanna upp och dricka en kopp kaffe i lugn och ro en måndagmorgon samtidigt som man kollar börsen med nyhetsmorgon i bakgrunden. Jag tror några stunder av lugnhet är nyttigt för själen!

I kommande inlägg tänkte jag gå igenom mina olika portföljer, missa inte det!

Vad är era mål och planer med ert sparande?

Lämna en kommentar