Mitt börsår 2020

Äntligen är 2020 över tänker nog många nu. Året då många varit instängda i sina hem, kanske varit sjuka i covid-19 eller haft människor i sin närhet som somnat in. Om man ska försöka se det positivt så har digitaliseringen gått i rekordfart, hela sex års utveckling har skett på ett år istället tack vare viruset. Många företag, däribland det jag jobbar på, har bevisat att jobba hemifrån faktiskt fungerar och är en del av framtiden. Att ta jobbet till människan, istället för tvärtom.

Överlag har mitt år och börsår trots allt varit väldigt bra. Det har varit ganska skönt att jobba hemma. Jag har sparat tid och pengar genom att slippa pendling samtidigt som uteluncherna uteblivit. Jag har också fått mer tid med min flickvän som pluggar hemma vilket varit mysigt. 2020 var också året jag blev miljonär vilket var en riktigt kul milstolpe i min sparkarriär.

Innan vi kikar på helåret betar vi lite snabbt av december. Det har varit en lugn månad, och jag avslutade året med två veckors ledighet med familjen, vilket har varit superskönt. Lite extra utgifter i form av julklappar, som dock vägts upp av julklappar i form av pengar, så i slutändan blir det lite av ett nollsummespel. Om vi kikar på månadens inkomst och sparkvot hamnar det ungefär som årets snitt.

  • Inkomster 27.000
  • Sparande 15.000
  • Sparkvot 60%

I snitt har jag i år sparat 62% av lönen varje månad.

Året som gått

Målen inför året 2020 var att:

  • Slå OMXS30GI med 5%-enheter
  • Att nyspara 150.000:- under året

Min avkastning har för året varit 45,13% och jag har under året sparat hela 298 825:-. Om vi först spånar över hur jag lyckades spara nästan dubbelt så mycket som mitt mål kan man ju fundera över om mitt mål kanske var lite för lågt satt. Jag vill dock inte ha ett alltför högt sparmål då jag inte vill att sparandet ska gå ut över min livskvalité. Anledningen till att sparandet har blivit extra stort i år beror till stor del av två saker.

Dels blev det cirka 60.000:- extra inkomst från min egna firma från förra året, som jag sparat till ev. restskatt. Dels kom coronaviruset vilket gjorde att jag kunde spara ca 3-4 tusen extra i månaden pga uteblivet SL-kort samt uteluncher. Oavsett så är jag riktigt glad att det blivit ett sådant grymt sparår. Att kunna spara så här mycket som ung kommer ge mig enorm avkastning senare i livet vilket jag är väldigt glad för.

Min avkastning i kronor har under 2020 varit 424.677:-, tack vare mina 45,13%. OMXS30GI avkastade under året 7,44% och därmed slog jag mitt mål med bravur även här. Kanske inte är så mycket att skryta med då många på finanstwitter haft en tresiffrig avkastning. Alla personer har dock olika riskhantering, tidshorisont, kapitalstorlek etc. Att göra 100% med tre bolag och ett kapital på 10.000:- är inte en lika stor prestation som att göra 100% med 30 bolag och ett kapital på 10.000.000:- i mitt tycke.

2020 har varit ett extremt år i många fall, och de som satsat på bolag med tillväxt har blivit rikligt belönade. Även de som lyckades hålla huvudet kallt under kraschen, och inte sålde av sig, och kanske till och med köpte på sig så mycket man orkade, har även de blivit rikligt belönade. Det förstnämnda handlar mer om timing medan det sistnämnda visar på att man klarar av tänka klart även när det blåser som mest.

Jag är dock otroligt nöjd med min prestation under året. Framförallt för att jag fyllde på så mycket jag orkade i våras när allt var som mörkast. Så här i efterhand är det lätt att vara nöjd över det beslutet, då börsen snabbt rusade uppåt igen. Oavsett hur utfallet hade blivit är jag dock nöjd med att jag fyllde på när lägena kom. Att fylla när börsen gått ner 20-30% är i princip alltid en bra idé som långsiktigt investerare.

Att jag lyckats få mycket högre avkastning än index med så pass många innehav är också en annan del jag är nöjd med. Vissa brukar säga att man inte kan avvika från index med många innehav, men det är en myt jag kan krossa. Under året har jag haft omkring 55 aktier och 7 fonder, där mitt största innehav varit omkring 7%. Detta visar på att man kan få hög avkastning trots hög diversifiering. Det återstår såklart att se om detta enbart är en lyckoträff eller något som jag kan fortsätta med i lång tid framöver.

Portföljerna

Fondportföljen

Fonderna har överlag presterat riktigt bra i år. TIN Ny Teknik bidrog mest med nästan 70% avkastning under året. Bottennappen blev XACT Norden Högutdelande som gick ca -4% (ink. utdelning). Länsförsäkringar Fastighetsfond köpte jag in mig på i våras då jag bytte ut SEB Hållbar Sverige Indexnära. Sedan jag köpte in mig första gången har fastighetsfonden avkastat 46% medan SEBs indexfond avkastat 55%. Alltså inget bra utfall än så länge, men jag tror fortfarande beslutet är rätt och jag har hopp och tro om att fastighetsfonden kommer komma igen. XACT Norden Högutdelande har jag funderat på länge om jag ska behålla, och årets underprestation hjälper inte direkt. Ett års underprestation är ingen vettig anledning för att byta ut fonden, jag tror dock jag kan hitta bättre avkastning framöver på annat håll. Vi får se vad som händer med denna ETF. De likaviktade fonderna i portföljen just nu är:

Investmentbolagsportföljen

Investmentbolagen har gått som tåget i år, och flera innehav har rusat både i kurs och substanspremie. Likaviktade (isch) investmentbolag fortsätter vara en lyckad strategi för att klå index. Stockwik, Creades (Avanza) och Indutrade är bolagen i portföljen som gått bäst i år. På andra sidan snöret har vi fastighetsbolagen Eastnine, Lundbergsföretagen, Castellum & Balder. Vad enskilda fastighetsbolag gör i investmentbolagsportföljen kan man fråga sig, svaret är att de är lite rester sedan jag stöpte om mina portföljer som jag ej velat göra mig av med.

Kvantportföljen

Min kära kvantportfölj har gått riktigt bra i år. Det är momentum samt kvalitets-delen jag har att tacka för det. Värdestrategier var inget vidare år 2020, men tack vare momentum och kvalitetsdelen bidrar kvantportföljen med bra avkastning ändå. Bäst i år var bolaget Sinch som avkastat nästan 270% i år. Även bolag som Pricer och G5 har bidragit mycket till avkastningen.

Trendande Tillväxt

Sist men inte minst har vi Trendande Tillväxt. Den portfölj som gått absolut bäst i år. Som tidigare nämnt har detta varit risk-on i år och tillväxtbolagen har premierats ordentligt. Bland bolagen som bidragit mest i denna portfölj hittar vi Sinch, Evolution Gaming, Sdiptech och BHG Group.

Totalt sett är jag sjukt nöjd med mitt börsår 2020, och ser med spänning fram emot 2021.

Detta är mitt första hela år med bloggen, och jag vill passa på att tacka er läsare som följt med under året och orkat läsa ända ner hit! 😉 Under 2020 blev det 79 inlägg, 14500 unika användare och 45992 sidvisningar. Tack för 2020!

Lämna en kommentar