Mitt börsår 2021

Börsåret 2021 är över och vilket år det har varit! Det känns som att sen mörkret i botten av coronakraschen så har det bara gått spikrakt uppåt. Jag är riktigt nöjd med mitt börsår 2021!

Jag har under året fortsatt jobba hemifrån under hela året, och vi har fått veta att vi framöver får jobba från kontoret eller remote i vilken utsträckning vi vill. Toppen med den valmöjligheten! 

Under året blev jag även mångmiljonär! (Eller åtminstone flermiljonär då jag nådde milstolpen två miljoner, ungefär 1 år efter jag nådde min första miljon.)

Innan vi kikar på helåret, låt oss bara snabbt damma sparandet i december!

 • Inkomster 31.000
 • Sparande 0
 • Sparkvot 0%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Återigen en månad med nollsparande, då jag sparar upp handpenning till lägenhetsköp. Detta, ihop med min restskatt från min enskilda firma, påverkar helåret ganska drastiskt då mitt totala sparande “bara” uppgår till 81000 kr elller  6750kr/månad. Sparkvoten blir då i snitt 23%. Ett helt klart nederlag jämfört med föregående år då jag sparade nästan 300.000:- och hade en sparkvot på nästan 70%. Men ibland kommer livet i mellan och det är helt okej! Det är dock skönt att ha år av tungt sparande bakom mig, då portföljen växt sig så stor att den nästan rullar på av sig själv. Vet inte vart Avanza hittar mina exta 4562 kr i sparande, men kanske är det en intern överföring från något av mina andra konton jag ej redovisar här. (TJP etc)

Låt oss nu spana in hur mina portföljer gått under 2021!

Sammanfattningsvis ett riktigt bra år bakom mig. Alla portföljerna landar då på +45,99% för året. Index OMXS30GI hamnade för året på +32,70%. Totalt slår jag alltså index med nästan 13%-enheter, och detta efter ett riktigt bra 2020 där jag slog index med hela 37%-enheter. Riktigt skoj!

Fonderna var min sämsta portfölj i år, vilket får ändå får ge gott betyg till mitt val att handla aktier. Eller möjligtvis ett dåligt betyg till mina fondval. Bästa fonderna i min portfölj under året var Länsförsäkringars fastighetsfond som tuffat på ordentligt. Mina amerikanska fonder MS Global Oppertunity samt MS US Growth har däremot haft det lite tuffare vilket dragit ner avkastningen något. Kvanten och investmentbolagen tuffade på i rejäl fart som vanligt.

Extra kul är att min trendande tillväxt fortsatt gått starkt under året. Trots att flertalet tillväxtportföljer på finanstwitter gått tungt under året så blir min tillväxtportfölj min bästa av alla i min portfölj. Bolag som Embracer, Evolution och Sinch har alla åkt ur portföljen under året pga dåligt momentum. Återstår att se om de hittar tillbaka. Tongivande bolag som bidragit starkt till avkastningen är Hexatronic, Swedencare och Addlife.

Om vi kikar sen jag började med aktier 2017, så har min avkastningen verkligen tagit fart i princip sen jag startade den här bloggen i slutet av 2019. Om det beror på att jag är handlar mindre spontant och är mer disciplinerad av bloggen, byggt på mig mer kunskap eller enbart är tur är svårt att svara på och återstår att se. Just nu är min CAGR sen 2017 i alla fall omkring 23% medan OMXS30GI under samma period haft en CAGR på 13%.

Jag är riktigt nöjd med mitt börsår 2021 och jag hoppas 2022 fortsätter i samma stil (även om starten på året börjat riktigt värdelöst och jag är redan -10% mot index).

Jag vill passa på att tacka er läsare som följt med under året och orkat läsa ända ner hit! ? Under 2021 blev det 67 inlägg, 29 145 unika användare och 70 233 sidvisningar. Tack för 2021 och berätta gärna hur ert börsår varit!

4 svar på ”Mitt börsår 2021”

  • Tjena PB?

   Tack så mycket! 37% låter verkligen inte så dumt det heller, bra jobbat! Ja vi får hålla tummarna att året slutar bra trots den lite tråkiga starten. Hoppas du har och har haft en fin helg! 🙂

   Svara
 1. Tjena Snålis!

  Det är helt galna siffror du visar upp, bra jobbat! Hoppas det fortsätter likadant i framtiden;)

  Jag hamnade någonstans runt 35% för helåret om jag inte missminner mig, vilket jag är riktigt nöjd med.

  Svara
  • Tjenis!

   Tack så mycket Danne! Ibland har man tur och har bra år! 🙂 Dina 35% låter riktigt bra det med, hoppas det fortsätter tuffa på bra för dig även under 2022!

   Svara

Lämna en kommentar