Mitt börsår 2022

Det blev inget toppenår för mig på börsen 2022. Efter ett par år av riktigt bra avkastning fick jag till slut smaka på verkligheten! 😉

Innan vi kikar på mina portföljer för helåret, låt oss bara snabbt damma sparandet i december!

  • Inkomster 32.000:-
  • Sparande 20.000:-
  • Sparkvot 63%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Totalt har jag under året sparat 157.000:-. Om vi sammanfattar året får vi då dessa snittsiffror.

  • Genomsnittligt sparande: 13.000:-
  • Genomsnittligt sparkvot: 41%

Portföljen

Här är hur mina portföljer gått år 2022, totalt blev det -33,06%.

Egentligen gick alla portföljer riktigt uselt i år, där dock fonderna och investmentbolagen var de portföljer som gick allra sämst. Egentligen hela min fondportfölj gick ganska dåligt. Tech, småbolag och fastigheter har haft ett tufft år och därmed även min fondportfölj. I investmentbolagsportföljen var det VEF, VNV samt ett gäng fastighetsbolag som jag tidigare ägde där som drog ner det lite extra, även om nästan alla innehaven gått dåligt där med. Latour, Bure och Creades hade t.ex. heller inga toppenår och avslutade alla året -45% eller mer. Kul dock att mina systematiska portföljer faktiskt var mina bästa portföljer (även om de inte bjöd på en så bra avkastning ändå hehe) i år!

En sak som jag ångrar och drar lärdom av är att det är lätt att ryckas med av FOMO eller att allt ska gå till månen. Jag pratar inte om att jag köpt Tesla eller Bitcoin, men att jag i januari 2021 tog in en ny fond i min fondportfölj, MS US Growth. Detta innehav har inte varit någon rolig historia att äga under 2022. Fonden är ner -55% under 2022.

Jag har spånat och funderat över hur jag ska göra med detta innehav. Å ena sidan, när räntan slutar höjas och ev. till och med börjar sänkas kommer fonden förmodligen gå bättre än amerikanskt index. Å andra sidan, mitt mål är att ha en relativt stabil fondportfölj som tuffar på något bättre än index på sikt. Visst, jag har t.ex. AMF Småbolag som också gått svagt under året, men det är jag lite mer fine med på något sätt. Jag tror på småbolag och att småbolag går bra över tid, och då är jag okej med att de under sämre börsklimat även sjunker mer.

Skillnaden är dock att om man kikar på de största innehaven i AMFs fond så tjänar de pengar och går med vinst. Om man kollar på US Growths största innehav gör de inte vinst än. Till slut har jag landat i att om jag skulle bygga en ny fondportfölj idag, hade jag inte tagit med US Growth. Därav har jag nu sålt innehavet och köpt Handelsbanken USA Index istället. 

Jag gjorde även samma sak med MS Global Opportunity, för att sänka avgifter och förenkla fondportföljen ytterligare. När jag köpte in dessa två aktivt förvaltade fonder jämförde jag mycket mot Länsförsäkringar Global Index och inte något amerikanskt index. När jag funderat nu har mitt klara alternativ till dessa två fonder varit Handelsbanken USA Index som endast har en avgift på 0,21% till skillnad från uppemot 2%. Och dessa fonder har presterat ganska lika historiskt, därav väljer jag nu den med mycket billigare avgift, alltså Handelsbanken USA Index. Jag går nu in i 2023 med en laguppställning bland fonderna som jag är nöjd med!

Sedan start är jag dock fortfarande plus ordentligt och mitt CAGR sedan 2017 är nu 11,31% samtidigt som OMXS30GI CAGR under samma period är 8,42%. Detta är ändå helt okej och jag både tror och hoppas att när börsklimatet blir lite gladare (som det faktiskt oftast är) kommer mina portföljer fortsätta tuffa på bra!

Tack alla ni som läst och kommenterat under 2022! Totalt blev det 48 inlägg, 18 370 unika användare och 41 239 sidvisningar.

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version