Mitt börsår 2023

Ännu ett år är till ända och idag hälsar vi 2024 välkommen. I dagens traditionsenliga inlägg tänkte jag titta tillbaka på mitt börsår och se hur det gått och om några lärdomar kan tas med. 

Innan vi kikar på mina portföljer för helåret, låt oss bara snabbt damma sparandet i december!

  • Inkomster 33.000:-
  • Sparande 10.000:-
  • Sparkvot 30%

Alla räknar sparkvot väldigt olika, men min sparkvot tar endast hänsyn till hur många kronor som skickas över till portföljen, ej amortering eller målsparande.

Totalt har jag under året sparat 155.000:-. Om vi sammanfattar året får vi då dessa snittsiffror.

  • Genomsnittligt sparande: 12.900:-
  • Genomsnittligt sparkvot: 39%

Målen inför året var:

  • Spara 150.000:- 
  • Slå index OMXS30GI med 5%-enheter

Gött att nå mitt sparmål, men det blev lite tuffare med mitt mål att slå index med 5%-enheter. Mitt år slutade på +10,72% medan index slutade på +20,98%. Ett tufft och svårt år att hänga med index, då storbolagen var de som drog index, medan min portfölj mestadels består av mindre bolag.

Låt oss spana in hur alla mina portföljer gått i år!

Året i helhet tycker jag ändå är helt okej, 10% avkastning är inte dumt! Målet är dock att vara bättre än index, därav är det svårt att vara helt nöjd. Särskilt mina systematiska strategier, som består mycket av momentumstrategier, har haft ett riktigt tufft år. Det är dock så dessa strategier fungerar, under vissa perioder kommer de att avvika från index negativt, och vissa år positivt. Förhoppningen är då såklart att de över tid kommer att överprestera index.

Förra året var faktiskt mina systematiska strategier de bästa strategierna i portföljen, även om totala portföljen även då gick sämre än index. Kul att min nya portfölj Buy & Hold gått helt okej under sitt första år!

Borde jag inte sälja allt och bara köpa Avanza Zero istället efter två ruttna år? Jo kanske! Dock tycker jag att aktier och fonder är väldigt roligt, och förhoppningen är att jag med tiden ska bli en bättre investerare. Faktum är också att jag sedan 2017 slagit index med några %-enheter, så än är det ingen ko på isen!

Jag tror och hoppas även att mina strategier kommer gå bättre än index i bättre tider. Det har varit ganska skakigt de senaste två åren, särskilt för småbolag. När sentimentet vänder och småbolag börjar bli lite sexigare igen tror jag att det kommer att synas i mina portföljer ordentligt.

Tack alla ni som läst och kommenterat under 2023! Totalt blev det 23 inlägg, 8142 unika användare och 27 881 sidvisningar.

Hoppas du har haft ett riktigt gott börsår, god fortsättning!

2 svar på ”Mitt börsår 2023”

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version