Mitt börsår 2019

Då var 2019 över och 2020 här. Helt sjukt hur fort det går. Hoppas alla har haft en fin jul och nyårsledighet och samlat lite kraft inför vårens utmaningar. Vissa av er kanske börjat jobba redan idag, eller inte alls varit lediga under julhelgen. Själv börjar jag knega den 7:e igen så jag har ett par sista dagar kvar att njuta av ledigheten. Dessa dagar passar bra till att utvärdera året som gått och fundera över kommande år.

Innan jag går vidare in på portföljernas utveckling i år tänkte jag snabbt bara summera senaste månaden. I december är det som alltid mycket utgifter, med julklappar, nyårsfirande och fest. Jag tycker det är kul att ge fina julklappar och göra nära och kära glada, och ibland blir det att klapparna inte kostar någonting, och ibland blir de dyra som attans. Det beror lite på vad jag känner att mottagaren skulle uppskatta mest just nu. Försöker att inte köpa onödiga prylar och skräp utan de dyrare gåvorna är oftast i form av upplevelser. Nåväl, trots den utgiftstunga månaden lyckades jag spara 25.000:-. Detta tack vare en lön på hela 55.000:-. Denna lön hör dock inte till vanligheterna utan beror på extremt mycket övertidsarbete i november. Dock har jag inte bränt 30.000:- denna månad utan jag lånade 10.000:- från bufferten för att försöka teckna  K-fastigheter, vilket gjorde att 10.000:- extra sparades förra månaden och jag därav var tvungen att fylla på bufferten med 10.000:- denna månad.

 • Inkomster 55.000
 • Sparande 25.000
 • Sparkvot 45%

Portföljen
Innan utvärdering av portföljen borde vi kika på mina mål. Målen inför året 2019 var att:

 • Slå index med 5%-enheter
 • Att nyspara 150.000:- under året

Totalt sett gick mina portföljer upp 32,4% i år. Vissa konton startades i maj/juni så vet inte hur beräkningen blir där men antar att det blir rätt. Tidigare har jag jämfört mig med SIX30RX, vilket nu blir OMXS30GI på Avanza då de bytt dataleverantör. Detta index gick under 2019 upp med 30,72%. Alltså har jag inte lyckats uppnå mitt mål i år, men känns dumt att vara missnöjd när man ändå fått 32% avkastning. Särskilt när man bryter ner hur de olika portföljerna presterat. Denna avkastning hör såklart inte till vanligheterna, och det kommer komma sämre tider framöver. Att veta när det sker är dock bra mycket svårare. Att tajma dessa svåra tider har jag dock försökt göra tidigare och det har inte gått något vidare bra alls. I slutet av 2018 gick jag ur marknaden med en del kapital, i hopp om att missa nedgången. Det gick relativt bra och jag lyckades undvika en del av nedgången. Jag klev dock in i marknaden för sent, vilket ledde till att jag tappade avkastning i år. Detta syns tydligast i fondgrafen och framförallt tillväxtgrafen här nedan. Framöver kommer jag försöka att alltid ligga all in i marknaden och lära mig av detta misstag. Utan detta misstag hade jag troligtvis nått mitt mål med 5%-enheter över index i år.

Fondportföljen

Fondportföljen var inte helt fullinvesterad i början av året, vilket såklart gjorde att jag tappade lite avkastning. Totalt prestera den ändå 31,29%, vilket är i princip som index. Jag är nöjd med uppsättningen av fonderna som de är just nu och kommer inte göra några förändringar inför 2020. Genom att vara fullinvesterad hela tiden tror jag denna portfölj har god chans att leverera något högre avkastning än index med förhoppningsvis lite lägre risk/hög sharpekvot. De likaviktade innehaven här är just nu:

 • Spiltan Investmentbolag Sverige
 • AMF Småbolag Sverige
 • Core Ny Teknik
 • SEB Sverige Index
 • MS INVF Global Opportunity A
 • XACT Högutdelande

Investmentbolagsportföljen

Min renodlade investmentbolagsportfölj startade omkring maj/juni 2019. Tidigare återfanns några investmentbolag i min nuvarande tillväxtportfölj som tidigare innehöll allt jag ville äga. Vid månadsskiftet maj/juni organiserade jag om mina strategier för att få bättre överblick och investmentbolagen fick då en egen portfölj. Sedan starten har den levererat ordentligt och överavkastat index med mer än 10%-enheter. Ser fram emot 2020 och se hur den levererar under ett helt år!

Kvantportföljen

Värdebaserade kvantstrategier har presterat väldigt dåligt senaste åren, och min kvantportfölj är inget undantag. -1% sedan starten i juni är såklart inget att hänga i julgranen, och såklart gör sådan här underprestation att man funderar om man ska behålla strategin. För att överavkasta index måste man dock avvika från index, och 6 månader är för kort tid för att ens nästan kunna utvärdera en strategi. Man ska dock såklart vara bekväm och tro på de strategier man kör och än så länge är denna portfölj en väldigt liten del av mina totala portfölj, vilket gör att jag faktiskt kan känna mig bekväm med den trots denna underprestation. 2020 kanske blir året för värdebaserade kvantstrategier, vi får helt enkelt avvakt och se!

Tillväxtportföljen

Min kära tillväxtportfölj är den som varit med sen jag startade mitt investerande för 2016. Under åren har den haft många olika former, först ägde jag alla fonder, investmentbolag och blandade skräpaktier i den, för att sedan utvecklas till en form av swingtradande MA200 portfölj och för sist utvecklas till den systematiska tillväxtportfölj den är nu. Årets resultat blev 36,80% vilket är det bästa av alla mina portföljer. När man kikar på grafen kan man dock se att om jag inte legat ur marknaden med mycket kapital i början på året hade denna portfölj kunnat gå ruskigt bra. Men, misstag sker, det gäller att bara lära sig av dem och gå vidare. Denna portfölj stöptes om bara för en månad sedan, så det ska bli kul hur den presterar under 2020.

Sist men inte minst har vi ett mål kvar att utvärdera, nämligen nysparandet. Detta slogs med råge. Tack vare en hög beläggning under året, lyckades jag spara 241.000:- och hade alltså ett snitt på 20.000:- i sparande i månaden. Under 2020 kommer dock den siffran vara något lägre då jag blir heltidsanställd och därmed inte får lika hög lön som jag haft som frilansare.

En ganska sjuk sak är att när vi startade året låg portföljens kapital på 367.466:- och årets sista dag var kapitalet värt omkring 767.000:-. Idag när detta inlägg publiceras är portföljen värd 799.000:-, tack vare en insättning samt en brutal uppgång på Stockholmsbörsens första öppna dag 2020. Miljonen närmar sig med stormsteg!

Ej att förglömma är att jag under 2019 också startade den här bloggen! Förhoppningsvis kommer den ge mig mycket i form av överblick av mitt investerande och kunna se tillbaka hur jag tänkt, men jag hoppas också kunna erbjuda er läsare lite inspiration. Under 2019 blev det 30 inlägg, 1300 unika användare och 4000 sidvisningar. Inte mycket för vissa, men jag är tacksam för att ni är några som finner min blogg intressant. Tack för 2019, och hoppas ni alla får ett fantastiskt 2020!

3 svar på ”Mitt börsår 2019”

  • Alla är rätt passiva, behöver bara ses över varje kvartal så är ganska smidigt! Haha, det var klassiska förhoppningsföretag som Flowscape (dåvarande Crowdsoft), sen Fingerprint och Starbreeze såklart, haha. Har du ägt några skitaktier? 😉

   Svara
   • Nej, har väl inte tagit i någon sådan. Om inte Protector och Nokia räknas in där.

    Satsade på tråkaktier i början såsom Colgate och SHB då de inte rör sig så mycket.

    Dock sålt colgate nu efter ca 2 år i väskan. Nu när man förstår tillväxt bättre och marginal så är det inte någon höjdare att ha längre enligt mig;)

    Svara

Lämna en kommentar