MS INVF Global Opportunity A

Inlägget innehåller annonslänkar.

I en liten serie inlägg framöver tänkte jag kort gå igenom mina olika fondinnehav. En fond som funnits i min portfölj senaste åren är MS INVF Global Opportunity A. Det är en aktiv globalfond som investerar i bolag de  “anser ha hållbara konkurrensfördelar och som är undervärderade vid tidpunkten för investeringen.” Nuvarande största innehaven är Amazon, Mastercard, TAL Education Group, ServiceNow samt Alphabet. Fondförvaltare är Kristian Heugh. Jag vet inte riktigt hur jag snubblade över den här fonden från början, men jag gissar att en av anledningarna att jag fastnade för den var dess fina historiska avkastning.

Denna fonden har en total avgift på 1,96% hos Avanza. Man ska alltid vara försiktig med aktiva fonder med höga avgifter. Det gäller verkligen att fonden är värd sin avgift, vilket denna fond har varit. I många år i rad har den slagit och rent ut av utklassat olika globala index och fonder. Det gäller dock att löpande utvärdera fonden och verkligen se till att den är värd sin avgift.

På 5 år har fonden haft en CAGR/årlig tillväxt på 18,84%, och på 10 år har den haft CAGR på 18,13%. Detta i jämförelse med till exempel Länsförsäkringar Global Indexnära som har en CAGR på 7,71% senaste 5 åren. Det är en helt makalös avkastning Morgan Stanleys fond har presterat, och förhoppningsvis kan den fortsätta leverera åtminstone snarlika siffror.

En liten nackdel fonden har är att minsta köp man kan göra är 1000:-, om man väljer att månadsspara i den är minsta köp dock 500:-.

 • Produktens avgift: 1,96%
 • Fondförmögenhet: 86 miljarder kronor
 • Minsta köp man kan göra hos Avanza: 1000 kronor
 • Antal ägare hos Avanza: 13 435 st

4 svar på ”MS INVF Global Opportunity A”

 1. Fin fond som gått väldigt bra. Duktig förvaltare. Jag har den själv fast hos SAVR. Avgift 1.25% och minsta köpbelopp 100 kronor.

  Svara
 2. Fredrik: Glöm inte att SAVR har högre växlingsavgift (eftersom fonden handlas i USD). 0.5% båda riktningarna istället för 0.25% som Avanza/Nordnet har. Så priset hos SAVR blir 1.75%. 0.2% billigare än Avanza för en nätmäklare med mycket långsammare handel, mycket färre funktioner, etc etc.

  Svara
  • Tack för bra input från er båda! Funderat på att starta konto på Savr för fonder som denna och TIN Ny Teknik. Men tycker samtidigt det är väldigt skönt att ha allt samlat på ett ställe med snyggt och smidigt gränssnitt.

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version