När vänder börsen?

Börsen har varit riktigt sur under hela året, och än verkar inte orosmolnen ha försvunnit. Räntan stiger, inflationen skenar fortfarande och kriget i Ukraina verkar inte närma sig något slut alls. Hur ska man tänka?

Ja, ingen kan ju se in i framtiden så det är alltid svårt att spekulera om sånt här. Jag gillar själv heller inte att spekulera om makrohändelser, men jag tycker däremot det är skönt att spana hur börsen ligger till sett till historien.

Vi kan börja med att kika på en spännande graf som Investeraren visade i junis upplaga av uppesittarkväll.

Som vi ser är det sällan vi ser så stora nedgångar som vi sett i år. Värt att också notera är att Sverige är lite mer volatil än Amerikanska marknaden och därav händer dessa drawdowns något oftare i Sverige.

En annan fin graf Nicklas visade under samma program är nuvarande snittvärderingen på USA:s S&P 500. De senaste 10-åren har snittet varit ett PE-tal på 16,9. Just nu är snittvärderingen på bolagen i indexet nästan 15. Värderingen har alltså kommit ned rejält jämfört med tidigare, dock från väldigt höga nivåer.

Just nu är Sveriges smalare index OMXS30GI ner ca -21%. Hela Stockholmsbörsen, OMXSGI, är ner ca -29%. Värt att ta med sig är dock att snittnedgången för ett bolag på Stockholmsbörsen är ännu lägre. Att index inte speglar detta är såklart för att index är marknadsviktat och inte likaviktat.

Jag vet som sagt inte vart börsen ska ta vägen framöver, men kikar man historiskt sett så verkar just nu vara ett bra läge att fortsätta sitt sparande precis som alltid. Och kanske till och med försöka spara lite extra. På lång sikt (10+ år) har jag svårt att se att man kommer titta tillbaka på det som dåliga köp.

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version