Ny portfölj – Fiktiva portföljen

För ungefär ett år sedan valde jag ut ett gäng bolag som jag tyckte såg intressanta ut och la de på en bevakningslista. Den såg ut såhär:

Detta var en kul grej för jag ville se hur en portfölj där jag själv “stockpickade” aktier skulle gå. Som ett litet test och en övning för att dyka ner och analysera bolag, vilket jag inte är en expert på. Jag är en nybörjare och investerar därför i enkla strategier som historiskt slagit börsen, som t.ex. småbolagsfonder och investmentbolag. Därav tycker jag detta både är skoj och en bra övning.

Jag vet inte varför jag t.ex. hade med Fortnox i förra års portfölj, om jag hade gjort ett inlägg då hade jag kanske kunnat utvärdera det beslutet bättre idag. Idag kommer den i alla fall inte med pga den är för dyr. Även om bolaget växer på bra så känns värderingen för hög. Stillfront, Angler och Paradox har haft en minskade vinst så de åker också ur för tillfället.

Hur gick det då för bolagen jag valde ut förra året? Helt okej får man väl säga. Om vi kollar på ett års sikt, så hade en likaviktad portfölj avkastat 8,65%. Under samma period har index gått -2%. Min nuvarande portfölj har senaste året avkastat strax över 0%. Varför la jag inte alla mina slantar i min låtsasportfölj istället…

Nu tänkte jag presentera mina nya innehav i denna fiktiva portföljen, dels för det kanske roligt för er att få ett uppslag till aktier att spana in, men också för jag vill kunna titta tillbaka och lära av. Strategin skulle väl kunnas sägas inte riktigt är “buy and hold” utan mer köp och utvärdera på årsbasis (och om det hade varit en “riktig” portfölj hade den nog utvärderats vid varje rapport, även om jag nog inte slängt ur bolaget endast för en dålig rapport.) Värt att poängtera att jag inte dykt ner djupt i årsrapporterna, utan endast gjort en ganska snabb analys.

Jag har exkluderat investmentbolag och fastighetsbolag i denna portfölj. Hur jag gått tillväga för att välja just dessa innehav är att jag först screenat fram ett antal aktier baserat på vinst och omsättningstillväxt, likt min trendande tillväxtportfölj. Jag har dock inte alls tagit hänsyn till kortsiktigt momentum i denna portföljen utan jag kikar på den långsiktiga trenden. Jag vill att bolaget ska ha gått bra senaste 5-10 åren, både sett till aktiekurs och fundamenta. Jag vill heller inte ha en helt galen värdering, helst inte PEG-tal över 2. Jag var riktigt sugen på att plocka in Nibe då bolaget faktiskt tappat en tredjedel av sitt börsvärde i år. Trots det är bolaget fortfarande fruktansvärt dyrt så skippade dem till slut… Vill du spana in screenern på Börsdata jag använt ser den ut ungefär såhär:

Jaja, här kommer de nya bolagen!

En sak jag kan ha i beaktning i denna portfölj, jämfört med mina systematiska investeringar, är att nyckeltal som t.ex. PEG-talet ibland kan vara dopade. Ett bolag kan t.ex. kanske haft 60% vinsttillväxt i år, men endast 15% i snitt senaste 5 åren. Då är det troligtvis så att just detta året var ett undantag och att vinsttillväxten kommer närma sig snittet igen kommande år. Detta gör dock att PEG-talet blir väldigt lågt just nu, och man kan alltså bli lite lurad att bolaget är billigare än vad det faktiskt är.

Denna portfölj är nog inte så mycket att prata om under året, utan jag får återkomma om ett år så får vi se hur det har gått! Vad tycker ni om bolagen? Är det nåt bolag som verkar extra intressant?

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version