Nytt innehav i fondportföljen

Ni som läst min blogg tidigare vet att jag sneglat lite på Länsförsäkringar Fastighetsfond (affiliatelänk) tidigare och idag slog jag faktiskt till på ett litet köp. Jag köpte inte för en stor summa, men planen är att kommande månader bygga upp innehavet så det blir likaviktat med mina andra fondinnehav. Idag köpte jag in mig med ungefär 10% av den andelen, jag har alltså gott om tid på mig att fylla på innan jag når nivåerna jag vill ha.

Fonden förvaltas av Peter Norhammar som nyligen var med i både ett och två avsnitt av Avanzapodden. Det senaste var med fokus på hur coronaviruset kan komma att påverka fastighetsbolagen. Det avsnittet tycker jag är väl värt en lyssning! Anledningen till att jag köper in mig just nu är delvis att fonden gått ner lite väl mycket i mitt tycke. På 1 månad har nästan 40% av fondens värde suddats ut. Visst kommer säkert viruset påverka fastighetsbolagen i viss mån, men jag tror inte att 40% av hyresgästerna kommer säga upp kontrakten eller gå i konkurs. Vissa hyresgäster betalar omsättningshyra, hyra beroende på hur hög omsättningen varit för hyresgästen, här kommer säkert vinsten för fastighetsbolagen minska något. Detta gäller dock enbart den procenten av fastigheter som är butikslokaler, köpcentrum etc. och detta tror jag mest kommer att påverka på kort sikt. Framförallt har jag länge funderat på att gå in med en liten stek i denna fonden då jag tror den har potential att på sikt slå index med någon eller några procentenheter. 

Den historiska CAGR eller årliga avkastningen på denna fonden de senaste 18 åren har legat på omkring 17% vilket är fantastiskt bra. Avanza Zero/OMXS30GI har under samma period avkastat omkring 6% årligen. En brutal skillnad men som man alltid säger, historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Förhoppningsvis kommer dock fonden fortsätta prestera bättre än index, om än kanske inte riktigt lika mycket som den har gjort. Fondens största innehav just nu är Balder och Fabege som tillsammans utgör nästan 20% av fondens portfölj. I t.ex. Balder består 59% av fastighetsbeståndet av bostäder vilket troligtvis coronaviruset inte kommer påverka nämnvärt. Handel, som kan påverkas något mer, är enbart 11%, kontor 16% samt övrigt 14%. Balder har jag redan en liten stek i mitt hemmagjorda investmentbolag som består av Balder, Castellum och NP3 fastigheter. Dessa bolag fanns tidigare i min tillväxt/stockpicker portfölj men när jag valde en mer kvantitativ strategi där så hamnade innehaven i investmentbolagsportföljen tillsvidare.

Äger några av mina läsare denna fond? 🙂

4 svar på ”Nytt innehav i fondportföljen”

    • Fint att den platsat in där! Det är väl som alltid en smaksak om man föredrar fonder eller aktier, själv kör jag båda! Jag ser alla mina olika portföljer som enskilda och tror helt enkelt denna fond kommer hjälpa till mitt mål med att fondportföljen ska slå index med några procentenheter. 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version