Ombalansering Kvantstrategier – Q1 2020

Årsboksluten för 2020 är klara och det är dags för att ta in nya positioner och sälja de gamla i mina kvantportföljer. Det har gått fort som alltid, julen har passerat och första vårmånaden är här. Låt oss kika på hur mina systematiska portföljer gått senaste kvartalet!

Efter lite sviktande prestande under föregående kvartal, då nyheten om vaccin kom och det blev en form av sektorrotation, har det gått betydligt bättre detta kvartal. Framförallt trendande tillväxt har gått riktigt bra, även om kvantportföljens avkastning inte är fy skam den heller. OMXS30GI avkastning under perioden var 5,15%.

Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.

Kvantportföljen

 • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Tillväxt

 • Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.

Jag kommer nu alltså screena fram och ombalansera alla dessa portföljer årligen. Undantagen är trendande tillväxt samt sammansatt momentum som jag kommer fortsätta att re-balanseras vid varje kvartal. Jag försöker hålla innehaven någorlunda likaviktade, men om ett innehav sprungit iväg något brukar jag oftast låta det löpa. Om den slutar prestera kommer innehavet ganska snabbt bytas ut ändå.

Här nedan kommer tabeller på vilka positioner som åker ut, behålls, och köps in för nästkommande kvartal. Notera att vissa bolag kanske nämns flera gånger, det betyder helt enkelt att portföljen ska sälja/köpa flera positioner av samma bolag. Detta då aktien t.ex. kanske screenas fram i både Sammansatt momentum och Trendande Kvalitet.

Kvantportföljen

 Trendande UtdelningTrendande KvalitetSammansatt MomentumTrendande Värde
Sälj:PricerInvisioStudsvikFM Mattsson
FM MattssonEvolution GamingBooztAcadeMedia
AcadeMediaGAROBHG GroupLundin Mining
LagercrantzLindab
BetssonBetsson
Behåll:G5 EntertainmentSinch
MipsG5 Entertainment
Köp:SvedbergsKindredElandersElanders
InwidoInstalcoGaming InnovationInwido
SoftronicLime TechnologiesKindredBergs Timber
Bergs TimberArctic Paper
ThuleNilörngruppen

Trendande Tillväxt

Sälj:Behåll:Köp:  
BHG GroupAddLifeBufab
EmbracerAngler GamingHexatronic
InvisioBetter CollectiveKindred
Paradox InteractiveStillfrontMedicover
ENLABSEvolution GamingMidsona
TeqnionFortnoxZordix
Instalco
Kambi
Lime Technologies
Mips
Sdiptech
Sinch
Swedencare
Vitec Software

4 tankar på “Ombalansering Kvantstrategier – Q1 2020”

 1. Hej!
  Jag såg att din kvantportfölj skilde sig på två aktier mot börslabbets. (T kvalité har du Instalco BL har HMS Networks, T värde har du Nilörngruppen BL har Bulten)
  Har det att göra med att ni inte screenar fram era portföljer på samma dag eller är det något annat?
  Tacksam för svar och till en grym och lärorik hemsida.
  mvh
  MR

  Svara
  • Tjenare MR och tack för din kommentar. Hmm, intressant! Kikade lite och båda bolagen var väldigt “nära” att komma med, de var rankade 6 samt 7 i sin respektive strategi (tar ju bara med 5). Som du säger beror det troligtvis på att vi inte balanserat samma dag/tidpunkt. Eftersom strategierna tar stor hänsyn till momentum kan det lätt bli nåt bolags skillnad beroende på vilken dag man screenar fram bolagen. Ha en fin helg! 🙂

   Svara
 2. Hej!
  Ombalansering varje kvartal men du fyller på varje månad också eller? Mer i tillväxtportföljen? Lika mycket av varje aktie i så fall eller mer i dom som gått sämst? Eller kanske dom som gått bäst?

  Svara
  • Hej Per!

   Det varierar, ibland fyller jag på i min investmentbolagsportfölj eller i min fondportfölj. Oftast brukar jag lägga hela månadssparet månaden det är ombalansering på de systematiska portföljerna dock. Ibland händer det även att jag fyller på nån månad det inte är ombalansering, då brukar jag fylla på litegrann i varje, eller i det bolag som känns mest köpvärt för tillfället! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar