Ombalansering Kvantstrategier – Q1 2020

Mitt i all denna turbulens på börsen gjorde jag lite ombalanseringar i mina portföljer under fredagen och måndagen. Detta var alltså i min kvartportfölj och i min trendande tillväxt. Det kändes lite knasigt att ombalansera dessa då båda använder sammansatt momentum dvs. 1/3/6 månaders kurshistorik delat på tre. Anledningen till att det kändes lite knasigt är att rörelserna har varit så sjuka senaste dagarna att momentumeffekten kan bli lite konstig, samtidigt som värderingarna kan ändras drastiskt när ett bolag går upp eller ner 10% på en dag. När man då gör screeningen på helgen och köper på måndagen kan saker ändrats, men eftersom jag jobbar på vardagarna var det min enda lösning. Förhoppningsvis jämnar det ut sig över tid.

Om vi först kikar lite på hur portföljerna gått senaste tre månaderna så ser vi att båda portföljerna faktiskt har slagit index, tillväxtportföljen har nästan slagit index med 6-7%-enheter vilket inte är illa på bara tre månader. Stora draglok här har varit Sinch och Evolution Gaming. 

Börslabbets portfölj, vilket är den kvantstrategi jag följer, har nyligen gjort några uppdateringar för kvantportföljen vilka även jag kommer ta efter, då det har gett några %-enheter högre avkastning historiskt. Dessa nya förbättringar är att:

 • Trendande kvalitet utgår nu från ett sammansatt mått på avkastning på kapital istället för endast ROE.
 • Sammansatt momentum har ett filter som sorterar bort aktierna med lägst kvalitet utifrån F-score.
 • Trendande strategierna kommer inte ombalanseras varje kvartal utan bara en gång per år. Detta för att minska transaktionskostnaderna.

Vill ni läsa mer om dessa förbättringar kan ni göra det hos Börslabbet här. Börslabbets portfölj kommer också börja investera i topp 10 aktier istället för topp 5 som jag kommer fortsätta med att göra.

Med tanke på senaste tidens turbolens kommer jag nog ändå balansera om alla strategier  vid nästa kvartal men efter det köra årligen för de trendande strategierna och då köra 1 mars då alla årsslut kommit in.

Slutligen kan vi kika på vilka bolag som åkt in i portföljerna och vilka bolag som åkt ut.

Kvantportföljen

[table id=2 /]

Trendande Tillväxt

[table id=3 /]

5 svar på ”Ombalansering Kvantstrategier – Q1 2020”

 1. Detta tycker jag är kul att följa! Spännande bolag som plockats in, men också som sålts.

  Du kör alltså helt på det som sorteras ut och blandar inte in känslor, egna tankar och idéer? Typ som en robot?

  Svara
  • Kul att du gillar det, måste också säga att det är spännande att se vilka bolag som köps och säljs varje kvartal, haha. Exakt, inga känslor eller egna beslut i dessa två portföljer, utan köper helt enkelt de som dyker upp i screeningen. Var dock inte jättetaggad på att köpa Starbreeze som var med i förra kvartalets uppsättning, men ja, strategin funkar bäst om man följer den till 100% så valde att avstå att göra ett aktivt val där. Sen har jag min fondportfölj och investmentbolagportfölj med, där jag åtminstone få välja själv vilka bolag och fonder jag plockar in, även om jag försöker att endast byta ut något årsvis.

   Svara
   • Men någonstans måste man väl ändå besluta om man ska ta in bolaget eller ej. I fallet starbreeze så hade jag nog inte tagit in även om många nyckeltal är bra/ ”rätt”.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version