Ombalansering Kvantstrategier – Q1 2022

Mitt i ett brinnande krig i Europa är det dags att balansera om mina systematiska portföljer. Det som sker just nu i Ukraina är hemskt och jag hoppas såklart kriget tar slut så fort som möjligt. Börsen och pengar känns väldigt sekundärt just nu, men jag håller mig till min strategi och försöker spara så mycket jag kan nu när fallen har blivit ganska stora.

Låt oss kika på hur mina systematiska portföljer gått senaste året.

Det har gått väldigt bra för strategierna senaste åren, men särskilt sen börsen skakat till efter årsskiftet har det snabbt vänt åt andra hållet. Flera bolag i framförallt trendande tillväxt har rasat rejält. Många av bolagen i den portföljen har lite högre värdering, och då blir det såklart lite högre fallhöjd. YTD så är trendande tillväxt ner -30% och kvantportföljen ner -25%. En riktigt tuff start på året.

Det känns ändå skönt att göra en ombalansering nu för att få in nya innehav, då det händer mycket i omvärlden nu. Denna situation påminner lite om för två år sedan när det blev en ombalansering mitt i coronakraschen. Efter det brutala fallet kom portföljerna tillbaka starkare än någonsin, och jag hoppas såklart de kan göra det nu också. Notera att idag byts också hela kvantportföljen ut, och inte endast sammansatt momentum, som alltid byts ut vid varje kvartal. De övriga delarna byts bara ut en gång per år, och det är alltså nu efter Q1.

Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.

Kvantportföljen

 • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Tillväxt

 • Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag filtrerar även bort alla bolag som inte gått med vinst alla de tre senaste åren med hjälp av PE-talet. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.

Jag försöker hålla innehaven någorlunda likaviktade, men om ett innehav sprungit iväg något brukar jag oftast låta det löpa. Om den slutar prestera kommer innehavet ganska snabbt bytas ut ändå.

Här nedan kommer tabeller på vilka positioner som åker ut, behålls, och köps in för nästkommande kvartal. Notera att vissa bolag kanske nämns flera gånger, det betyder helt enkelt att portföljen ska sälja/köpa flera positioner av samma bolag. Detta då aktien t.ex. kanske screenas fram i både Sammansatt momentum och Trendande Kvalitet.

Kvantportföljen

Trendande Tillväxt

Notera att Aspire Global (3) utgått pga bud.

2 svar på ”Ombalansering Kvantstrategier – Q1 2022”

 1. Skulle gå tillbaka och se vilka bolag som fanns med i kvantportföljen, men tyvärr går det inte att se villa bolag som inhandlades då. Det står bara table id=31 /]. Toppen om det går att ändra så att det går att gå bakåt i historiken!

  Svara
  • Hej Sofia! Sorry för det, jag gjorde om lite hur jag presenterar innehaven och tog därför bort det gamla pluginet jag körde för att snabba upp hemsidan. La upp en bild nu istället på innehaven som gällde då, hoppas det hjälper! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar