Ombalansering Kvantstrategier – Q2 2020

Efter ett två väldigt hektiska och turbulenta kvartal var det återigen dags att byta ut positionerna i kvantportföljen samt i trendande tillväxt. Båda dessa strategier har det senaste kvartalet slagit index, varav ena portföljen ganska rejält. Som jag nämnde i min månadsrapport för några dagar sedan, slog trendande tillväxt index med hela 12%-enheter förra månaden. Som ni kan se nedan var resultatet för kvartalet helt okej med. Även i detta kvartalet har Evolution Gaming agerat draglok, tillsammans med bla. Stillfront och Sinch.

Kvantportföljens innehav består alltså topp fem av trendande värde, trendande direktavkastning, trendande kvalitet (ROE) samt sammansatt momentum (3/6/12 månaders kurshistorik/3). Trendande tillväxt innehåller de 20 bäst trendande bolagen av de 40 bolagen med högst vinst och omsättningstillväxt i snitt på 1 och 3 år. I tabellerna nedan kan vi kika på vilka bolag som åker ur portföljerna och vilka bolag som tillkommer. Jag kommer troligtvis balansera om igen efter Q3, men sedan efter det endast balansera om en gång i halvåret. Detta dels för att minska tiden som läggs på portföljen, men också då man ej tappat så mycket avkastning på det historiskt, då det ändå kostar en slant att balansera om portföljerna. Sammansatt momentum-delen i kvantportföljen kommer dock fortsättas balanseras om kvartalsvis, då man annars tappar för mycket avkastning.

Behåll:Sälj:Köp:
Arctic Paper (1)

Arctic Paper x1
ABB
Bactiguard
Calliditas Therapeutics

Betsson x2
Evolution Gaming x2
JM
Byggmax
Lime Technologies
CTT Systems
Cellink
Nordic Waterproofing x1Eolus Vind
Clas Ohlson
Sinch
Instalco
Consilium

Inwido
G5 Entertainment
Invisio Communications

LeoVegas
Nordic Waterproofing
x1
Mips
NOTE

NetEnt
Peab
Pricer
Semcon x2
Sectra
Behåll:Sälj:Köp:
Addtech

Balco Group

Bredband2

Angler Gaming
Beijer Ref
Eolus Vind
Bygghemma

BTS Group
Invisio Communications

Evolution Gaming
CTT Systems

Paradox Interactive
Fortnox
SinterCast

Sectra
Lime Technologies

Stille
Semafo

NOTE
Systemair

Swedish Orphan Biovitrum

Mips

Sdiptech

Sinch

Stillfront
Swedencare

This article has 2 comments

 1. Daniel H. Komarica Reply

  Spännande att följa dessa portföljer. Tycker det är rätt intressant att kämpa emot mänsklig instinkt och köra på utan tex känslor.

  Vet inte om jag frågar innan men vilka nyckeltal sorterar du på? Och varför en gång i kvartalet? Borde bli sjuka courtage kostnader.

  • Snålänningen Reply

   Tycker också det är spännande faktiskt! Skönt att slippa vela om köp/säljbeslut! 😉 Blir inte jättefarliga transaktionskostnader med tanke på att jag oftast inte köper/säljer något i de portföljerna någonting alls under förutom vid ombalanseringen, samt att alla innehav inte byts ut varje gång. Avkastningen har helt enkelt varit högre historiskt om man ombalanserar vid varje kvartal. Som sagt kommer jag dock endast balansera om en gång om året/halvåret framöver just för att det är smidigare och mindre transaktionskostnader, samt för man inte tappat ALLT för mycket avkastning historiskt genom det.

   Här kan du läsa mer om vilka nyckeltal jag sorterar på: https://www.snalanningen.com/min-portfolj-2-4-kvantportfoljen/ samt: https://www.snalanningen.com/trendande-tillvaxt-ny-portfolj/

   Och om du vill läsa mer om strategin generellt kan du läsa här: https://borslabbet.se/borslabbets-strategier/

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.