Ombalansering Kvantstrategier – Q2 2021

Ytterligare ett kvartal har passerat till historien och det betyder två saker, sommarmånaderna är äntligen här och det är dags att screena om och köpa in nya positioner i mina systematiska portföljer, kvantportföljen och Trendande Tillväxt!

Kikar vi lite på hur det senaste kvartalen har gått så är det lite mellanmjölk. Det har gått helt OK men ingen av portföljerna har orkat hänga med index som gasat iväg ordentligt i år. Q1 2021 var dock helt galet bra för tillväxten, så YTD är avkastningen klart över godkänt. Kvanten ligger på 14% YTD medan tillväxten har gasat upp ända till 28%. Detta i jämförelse med index som ligger på 22%. Börsen har, som ni kanske inte missat, gått som tåget hittills i år.

Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.

Kvantportföljen

 • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
 • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Tillväxt

 • Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag har även PE som lägst 0 för att undvika bolag som inte går med vinst. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.

Jag kommer nu alltså screena fram och ombalansera alla dessa portföljer varje år i början på mars. Undantagen är trendande tillväxt samt sammansatt momentum som jag kommer fortsätta att re-balanseras vid varje kvartal. Jag försöker hålla innehaven någorlunda likaviktade, men om ett innehav sprungit iväg något brukar jag oftast låta det löpa. Om den slutar prestera kommer innehavet ganska snabbt bytas ut ändå.

Här är förändringarna som sker, i kvantportföljen är det alltså nu enbart sammansatt momentum som rebalanseras. Notera att enbart hälften av innehavet i Kindred och G5 ska säljas, detta då den återfinns i Trendande Kvalitet också, och vi nu alltså enbart säljer positionen av Kindred i sammansatt momentum.

Kvantportföljen

[table id=20 /]

Trendande Tillväxt

[table id=21 /]

2 svar på ”Ombalansering Kvantstrategier – Q2 2021”

 1. Hallå snålänningen!

  Oh, några trista sälj i tillväxt väskan. Sinch, fortnox, vitec, Bufab. Tror de hade funkat fortsatt väl i långportfölj. Inga känslor inblandade var det va? 😉

  Reagerade på New wave också i kvant. Torstensson har ju gjort det sjukt bra under ett års tid, men börjar ju bygga laget nu igen. Tror du inte bolaget kommer gå en del sidledes framgent? Bolaget återfinns i kidsen väska, lyckades knipa några runt 25kr för ca 1 år sedan.

  Svara
  • Tjena Daniel!

   Haha, håller med, det blev några riktigt tråkiga sälj i Trendande Tillväxt och det tog ju faktiskt emot lite i själen får jag erkänna. Jag håller mig dock till strategin, men funderar samtidigt på hur jag kan utveckla den. Noterade att några mindre ”fina” bolag kom med, som ej riktigt är tanken ska platsa in i strategin. Får suga på den karamellen och hur jag kan undvika ”skräpbolagen” som hittar in just nu.

   Jag har inte stenkoll på New Wave, men börsen har ju generellt sett gått urstarkt, så att det ska komma en dipp eller gå sidledes känns ju inte helt otippat. Samtidigt kan det ju fortsätta upp längre än man tror. Jag helgarderar helt enkelt! 😉

   Svara

Lämna en kommentar