Ombalansering Kvantstrategier – Q3 2023

Då var det återigen dags att byta innehav i mina kvantportföljer! Någon dag för tidigt då det helt enkelt passade bättre för mig att screena fram detta under helgen. Historiskt har det inte spelat någon stor roll exakt vilken dag man re-balanserar portföljerna, så länge man på ett ungefär gör det enligt säsongsmönstret dvs. efter rapportperioderna.

Senaste månaderna har varit riktigt ruttna för mina systematiska portföljer. Det är det som både är charmen och det jäkliga med systematiska portföljer. De avviker mot index. På långsikt har det givit högre avkastning historiskt, men under vissa perioder underpresterar de index. Låt oss kika på hur det gått för dem två portföljerna senaste kvartalet.

Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.

Kvantportföljen

  • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Tillväxt

  • Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag filtrerar även bort alla bolag som inte gått med vinst alla de tre senaste åren med hjälp av PE-talet. Jag investerar sedan i de 10 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.

Jag försöker hålla innehaven någorlunda likaviktade, men om ett innehav sprungit iväg något brukar jag oftast låta det löpa. Om den slutar prestera kommer innehavet ganska snabbt bytas ut ändå.

Här nedan kommer tabeller på vilka positioner som åker ut, behålls, och köps in för nästkommande kvartal.

Notera att endast sammansatt momentum ombalanseras i kvantportföljen detta kvartal. Endast 1 position (1/2 delen) av Momentum Group säljs då den återfinns i en annan del av kvantportföljen också.

Kvantportföljen

Trendande Tillväxt

2 svar på ”Ombalansering Kvantstrategier – Q3 2023”

  1. Tjenare. Ja det har gått ruttet för några av mina portföljer också. Momentum har gått ned 15% och nästan alla aktier ska avyttras. Bästa har min magic formula och tillväxt gått. I tillväxt är det främst coinshares som jag tajmade bra upp cirka 66%. Min nordiska portfölj med en blandning av trendande värde, trendande kvalite och trendande utveckling har gått bra och är upp ett par %

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version