Ombalansering Kvantstrategier – Q4 2020

Hösten har svept förbi i en rasande fart, precis som alla senaste karantänmånaderna. Vi har nu passerat första advent och är inne i december vilket innebär att det är dags för en ny ombalansering av mina systematiska portföljer, nämligen kvantportföljen samt trendande tillväxt.

Om vi kikar på hur portföljerna har gått senaste kvartalet ser vi att det inte är deras bästa kvartal. Framförallt nyheten om vaccin skapade en rejäl sektorrotation vilket syntes rejält i dessa trendande momentum portföljer. Tillväxten lyckades dock knapra igen mot slutet av kvartalet medan kvantportföljen sackar efter något. Årets avkastning för dessa portföljer är dock fortfarande otroligt bra och det ska bli kul att sammanfatta året som gått efter årsskiftet.

Nytt inför denna balansering är att jag nu använder mig av sammansatt ROI för Trendande Kvalitet. Detta innebär en slags ranking av ROE, ROIC, ROA samt FCFROE. Tidigare har jag kört enbart ROE som nyckeltal. Detta i enligthet med Börslabbets studier av förbättringar av dessa strategier.

Tidigare har jag även kört en lägre maxrank av direktavkastning i Trendande Värde, detta är nu ändrat så att om ett bolag inte har någon utdelning får de maxrank dvs. sämsta möjliga rank istället för maxrank baserat på hur många bolag som har utdelning. Till exempel om det är 80 bolag som har utdelning av 350 har bolagen utan utdelning tidigare fått maxrank 80. Nu får de istället maxrank 350.

Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.

Kvantportföljen
  • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
Trendande Tillväxt
  • Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.

Dessa portföljer balanserar jag om vid varje kvartal just nu. Det betyder att jag gör om screeningen, och säljer av de som inte platsar längre, och köper in nya positioner. Vid första ombalanseringen efter årsskiftet kommer jag dock inte balansera om alla delar av kvantportföljen lika frekvent. Anledningen till detta kan du läsa om här. Här nedan kommer tabeller på vilka positioner som åker ut, behålls, och köps in för nästkommande kvartal. Notera att vissa bolag kanske nämns flera gånger, det betyder helt enkelt att portföljen ska sälja/köpa flera positioner av samma bolag. Detta då aktien t.ex. kanske screenas fram i både Sammansatt momentum och Trendande Kvalitet.

Kvantportföljen

[table id=12 /]

Trendande Tillväxt

[table id=13 /]

10 svar på ”Ombalansering Kvantstrategier – Q4 2020”

  1. Hej! Hur bestämmer du hur stor andel varje aktie får? Och varför har du så mycket mer i trendande tillväxt än kvantportföljen?

    Mvh
    Stefan

    Svara
    • Tjenare Stefan!

      Målet är att alla aktier/positioner får lika stor andel. Dvs. om jag har en portfölj på 20.000:- köper jag in mig i varje bolag med 1000:-.

      Anledningen till att jag har mer kapital i min trendande tillväxt är helt enkelt för jag har mer tro och conviction i den. Kvantportföljen ville jag testa lite försiktigt först och därmed är totala kapitalet i den inte så stort. Jag börjar dock få mer och mer tro i den så den kommer nog öka i storlek framöver! 🙂

      Svara
      • Gäller det även aktierna som hamnar under ”Behåll”? Dvs Köper du till/säljer av delar av dessa aktier så alla positioner blir lika stora? Eller behåller du dom oförändrade?

        Svara
  2. Tack! Ska precis sätta ihop en portfölj själv. Men funderar på att ta top 5 i varje strategi och sätta ihop samt top 10 i sammansatt Momentum. Vad tror du om det? 🙂

    Svara
    • Det skulle säkert fungera toppen! Sammansatt momentum är riktigt volatil så med lite fler bolag i den strategin lär den inte bli lika volatil (till priset av lite lägre avkastning historiskt)

      Svara
  3. Såg även att din portfölj för trendande tillväxt skiljer sig från börslabbets portfölj för sammansatt Momentum alltså i innehav. Vad beror det på, trodde du utgick efter den?

    Svara
    • Tjenare Stefan! Som du kanske märkte själv investerar inte Trendade Tillväxt enbart efter sammansatt momentum, utan på vinst + omsättningstillväxt + sammansatt momentum. 🙂

      Svara

Lämna en kommentar