Ombalansering Kvantstrategier – Q4 2022

Med mindre än en månad kvar till julafton är det dags för årets sista ombalansering! Låt oss kika på hur senaste månaderna har gått.

Kvanten hade inget toppenkvartal, i portföljen var det Arise och BE Group som agerade sänken, medan Hexatronic och B3 Consulting Group de som gick bäst! Idag ryker dock Hexatronic efter nästan ett år i portföljen!

Tillväxten har tuffat på bättre och här är det återigen Hexatronic, tillsammans med Dedicare, som dragit det tunga lasset. Hexatronic har i min trendande tillväxt portfölj skenat iväg lite väl mycket, därför har jag där skalat ned innehavet något.

Här nedan kan du läsa om hur bolagen i varje portfölj sållas ut. Vill du läsa en komplett guide hur du själv gör detta kan du göra det här.

Kvantportföljen

  • Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Trendande Kvalitet: Rankingsystem baserat på högst ROIC, ROE, ROA & FCFROE. De 40 med bäst rank sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).
  • Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Tillväxt

  • Jag filtrerar på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag filtrerar även bort alla bolag som inte gått med vinst alla de tre senaste åren med hjälp av PE-talet. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas.

Jag försöker hålla innehaven någorlunda likaviktade, men om ett innehav sprungit iväg något brukar jag oftast låta det löpa. Om den slutar prestera kommer innehavet ganska snabbt bytas ut ändå.

Notera att det endast är sammansatt momentum som ombalanseras i Kvantportföljen detta kvartal, då övriga strategier i den portföljen balanseras om årsvis, efter Q1. Detta inlägg hittar du här. Jag bifogar även topp 20 innehav i Trendande Tillväxt för dig som fortsättningsvis vill investera i topp 20, dessa kan du se här.

Notera att jag har exkluderat Ferronordic i Trendande Tillväxt-portföljen.

Kvantportföljen

Trendande Tillväxt

7 svar på ”Ombalansering Kvantstrategier – Q4 2022”

  1. Tackar! Uppskattar verkligen dessa inlägg! Undrar dock, hur kommer det sig att Lagercrantz ska köpas i trendande tillväxt? Ser att den inte finns med bland topp 20..?

    Svara
    • Hejsan! Jag var lite för snabb när jag sållade bort Ferronordic, och tog bort Lagercrantz istället, i topp 20 bilden. Ber om ursäkt för det och tack för du uppmärksammade det så snabbt! 🙂 Fixat nu!

      Svara
    • Självklart! Det är dels för risken att de inte värderat ner sin verksamhet i Ryssland (vad jag kunde se vid snabbskumning av senaste rapporten) samt dels att det inte känns bra att investera i bolag som är så pass verksamma i Ryssland just nu.

      Svara
  2. Du är inte sugen på att göra en ”Norden portfölj” enligt börslabbet. Tänker att de skiljer sig mycket mellan länderna i inriktning.
    Norden har även givet väldigt fin avkastning historiskt till lägre risk än enbart Sverige.

    Svara
    • Tjenare Micke! Jag har spanat in den portföljen också och den verkar trevlig! Jag känner mig dock rätt nöjd med mina portföljer just nu, och har inga planer på att ta in någon mer systematisk portfölj. Faktum är att jag precis startat en liten buy and hold portfölj, bara för att lära mig mer och för jag tycker det är kul att kunna välja egna bolag i en portfölj! 🙂
      Kör du Norden Portföljen?

      Svara

Lämna en kommentar