PLUS Allabolag Sverige Index

Indexfonder har de senaste åren vuxit i popularitet och indexfonden Avanza Zero är den näst mest ägda fonden hos nätmäklaren Avanza. Idag tänkte jag dock vi skulle spana in den relativt nya PLUS Allabolag Sverige Index!

Denna fond är, som det hörs på namnet, en fond som följer ett index som innehåller alla bolag på Stockholmsbörsen. Indexet fonden följer är Nasdaq OMX Stockholm All-Share Gross Index som ger exponering mot 330 bolag. Detta gör den till en total avgift på 0,22%. Fonden innehåller normalt fysisk replikering dvs. direktinvesteringar. Fonden startade i oktober 2020.

PLUS Allabolag Sverige Index – Fördelar

Vad är det som är bra med PLUS Allabolag Sverige Index då? Finns det inte tillräckligt med indexfonder? Jo, det kan man tycka men det som sticker ut med denna indexfonden är tre bra grejer enligt mig.

 • Bred indexfond
  Det är en bred indexfond där man får stor exponering mot hela Sveriges börsnoterade innehav. Bredare indexfonder har historiskt presterat bättre än smalare indexfonder, som t.ex. Avanza Zero som endast innehåller 30 innehav.
 • Låg avgift
  Indexfonder vill man ha så billiga som möjligt. Det finns liksom ingen mening med att betala mer för exakt samma produkt. Avgiften på 0,22% är bland de billigaste på marknaden.
 • Inget hållbarhetspolicy
  Detta kan ses som både positivt och negativt. Jag tycker dock att en indexfond inte ska sålla bort innehav. Detta kan påverka avkastningen på negativt sätt, när man exkluderar stora fina bolag som gått väldigt bra historiskt som t.ex. Swedish Match eller Evolution Gaming. Jag förstår att andra tycker olika här, men jag är på börsen för att tjäna pengar, och om jag vill investera hållbart gör jag det i aktivt hållbara fonder och inte indexfonder.

Nackdelar

Det finns egentligen bara en nackdel med denna fonden, och det är att den är ganska ny. Man har då ingen historik på hur nära den följt sitt index och vad transaktionskostnaderna hamnar på. 

Om man vill att ens indexfond ska ha en hållbarhetspolicy eller vill ha en bred indexfond med lite mer historik är SEB Sverige Indexnära A inget dåligt val det heller. Deras avgift ligger på 0,27%. Jag äger ingen svensk indexfond i min fondportfölj för tillfället, men mitt val hade nog hamnat på PLUS indexfond. Detta på grund av den något lägre avgiften men framförallt för den inte exkluderar vissa bolag.

Oavsett vilken av dessa fonderna som faller dig i smaken tycker jag alltså man bör satsa på en bredare indexfond, dvs. skippa Avanza Zero och satsa istället på SEB Sverige Indexnära A eller PLUS Allabolag Sverige Index.

2 svar på ”PLUS Allabolag Sverige Index”

 1. Äger både Zero och SEB fonden. Plus fonden får vänta lite då jag tyckte den var för ny och behöver lite mer kött på benen innan jag investerar i vart fall. Såg att någon resonerade likadant i Petruskos senaste inlägg. Dock återfinns Plus småbolag i kidsens portfölj.

  Svara

Lämna en kommentar