PLUS Teknologi Sverige Index

17:e november 2021 lanserade PLUS sin nya fond PLUS Teknologi Sverige Index. Hur står sig denna indexfond mot de mer populära aktiv förvaltade alternativen som till exempel Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik?

PLUS Teknologi Sverige Index är alltså en relativt nystartad fond som följer indexet SIX Sweden TMG Gross Index, som även det är ett nytt index. Indexet inkluderar totalt 154 bolag noterade på Nasdaq OMX och First North. Indexet rebalanseras varje halvår (början av januari och juli) och de största bolagen får då maximalt utgöra 5% av indexet. 

Den totala avgiften ligger på 0,40%, vilket är bra mycket billigare än till exempel TIN Ny Teknik som har en avgift på 1,59%. De största innehaven i fonden just nu är Embracer, Fortnox, Hexagon och Ericsson som alla väger ca 5% var.

Som vi ser så har fonden sedan start avkastat väldigt snarlikt med både TINs och Swedbanks teknikfonder, den har till och med gått lite bättre. Detta är såklart en för kort period för att kunna göra en rättvis jämförelse.

När PLUS teknikfond startades så gjordes en simulering på hur indexet har avkastat mellan 2018-12-28 fram till 2021-09-09. Avkastningen under den perioden var 175,2%. Hur gick då TINs och Swedbanks alternativ under denna period? TINs fond kan vi tyvärr inte få en siffra ifrån då den startades sommaren 2019. Swedbanks avkastning kan vi dock kika på, och den var faktiskt 175,74%. Alltså precis samma avkastning borträknat decimaler!

Roburs Ny Teknik är en fond som utklassat Stockholmsbörsen mellan 2010-2020 och många har hoppat på tåget att investera i teknikfonder som Roburs och TINs, så även jag. Men en fråga värd att ställa är om det är förvaltarna som varit duktiga eller om det helt enkelt bara är branschen som grupp som överpresterat vanliga index?

Tidigare har det inte funnits några bra passiva alternativ till att investera i teknik på Stockholmsbörsen, utan man har fått ta rygg på Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Nu finns PLUS fond som verkar vara ett riktigt bra billigt alternativ.

Jag utvärderar och funderar löpande på mina fondval men försöker inte hoppa från tuva till tuva alldeles för mycket, då det sällan lönar sig. Just nu har jag TIN Ny Teknik i min fondportfölj, och där kommer den förbli tills vidare. Jag kommer dock hålla ett väldigt stort öga på PLUS alternativ, som har mer än 1%-enhet billigare avgift.

Har ni någon favorit av dessa tre eller kanske någon helt annan fond som jag missat?

Lämna en kommentar