Portföljviktning

En sak jag kanske inte varit jättetydlig med hur stor del mina olika portföljer har i den totala portföljen. Som jag tidigare pratat om försöker jag ta de flesta av mina investeringsbeslut med hjälp av fakta. Ett likaviktat index har historiskt givit bättre resultat än ett marknadsviktat index. Jag försöker tänka på ett liknande sätt i min portföljuppdelning, och därmed likavikta mina olika portföljer.

Jag tänker också likadant i varje enskild portfölj. Jag har likaviktat mina olika fonder och mina olika investmentbolaginnehav. I mina systematiska strategier är även där strategin att likavikta varje position/aktie. Samtidigt gör jag även ibland lite undantag, då jag låter vinnarna få löpa lite extra ibland. Detta har till exempel hänt i Fortnox och Evolution Gaming. Många som komponerar sina portföljer själva har ofta stor variation vilken vikt de olika innehaven har, en väg jag alltså inte valt.

Grundtanken just nu är att min portfölj ska bestå av tre delar; fonderna, investmentbolagen och mina systematiska strategier. Viktningen skulle därmed blir 33,3% för varje portfölj. 

Jag har en liten övervikt i tillväxtportföljen, jämfört kvantportföljen, detta beror helt enkelt på att jag inte har lika stor övertygelse i kvantportföljen, och därmed valt att vikta den lite mindre tills vidare.

Jag har också några småslantar i en tjänstepension som jag skapade när jag körde enskild firma, och därmed fick jag ta hand om min tjänstepension själv. Jag har även en kapitalförsäkring med några utländska innehav som jag äger lite för skojs skull! Här finns innehav som Disney, Apple, Adobe mm. Innehav som jag inte har för avsikt att fundera något djupare över investeringen, det är bara kul att äga dem så länge jag gillar eller har koppling till deras produkter!

Hur tänker ni kring viktningen av era innehav/portföljer?

1 svar på ”Portföljviktning”

  1. Jag kör ju gärna en stabil grund med basinnehav. Stora tunga bolag som gärna får pynta utd. Inga problem om de utgör runt 40% av portföljen.

    Därunder är det mellanskiktet som är lite blandad kompott med utd aktier och tillväxt.

    Längst ner på listan har jag mina bevakningsposter som är små. De får ligga tills jag beslutar om det får vara kvar eller inte.

    Fondportföljen och pensionsportföljen är likaviktade i deras innehav.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version