Ränta på ränta med investmentbolag

Att slå index tycker många är onödigt att ens försöka med, att det är bättre att bara köpa indexfonder. Jag kan köpa att man inte orkar sätta sig in i aktier och fonder, men för de som är en smula intresserade kan det vara värt att försöka ägna några minuter varje år till att fundera över sina fond och/eller aktieval. Att nyttja historien till sin fördel och investera i sådant som historisk gått bra tror jag kan vara en bra idé. Historisk avkastning är såklart ingen garanti för framtida avkastning och alla måste göra sin egen analys, men även framöver tror jag bredare index, investmentbolag och småbolag kommer fortsätta piska vanliga storbolagsindexet OMXS30GI som Avanza Zero följer. För att visa effekten av detta vill jag visa ett exempel. Vi tänker att du investerar 100.000:- i Avanza Zero och 100.000:- i Spiltan Aktiefond Investmentbolag år 2012. (Detta pga Spiltans fond startade under 2011.) Nedan ser du avkastningen år för år för dessa fonder.

[table id=1 /]

De där 100.000:- x2 du har investerat har då förvandlas till 410.210:- respektive 243.520:-. Detta är alltså skillnaden på enbart åtta år. Tänk då denna effekt på en lång horisont som t.ex. 20 år! Med samma snittavkastning hade du då haft 3.650.000:- med Spiltan Investmentbolag och 1.025.000:- med Avanza Zero. Sedan är det klart att investmentbolagen har haft en stark period senaste åren och det inte är säkert att det kommer prestera riktigt lika starkt framöver. Jag tror dock de kommer fortsätta överprestera index, men kanske inte med lika hög marginal. 

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en toppenfond, och jag håller i alla fall den mycket högre än Avanza Zero. Vill du läsa mer om vilka fonder jag äger kan du göra det här.

6 svar på ”Ränta på ränta med investmentbolag”

 1. Snyggt! Jag kollade in din portfölj som liknar min men jag har LF global samt tillväxtmarknader. Vilken fördelning har du påminna fonder? Alltså hur stor del av ditt kapital i respektive fond?

  Svara
 2. Hur ser du då på att din portfölj är viktad mot Sverige så pass mycket? Jag har 50 % i min global fond och lika fördelat på övriga.

  Svara
  • Din fördelning är nog inte dum, men jag lever och bor i Sverige och har inget emot att vara investerad tungt i Sverige. Samtidigt har många bolag i Sverige exponering globalt och denna globala närvaro får jag ta del av genom dessa bolag. Jag känner också att jag har mer koll på bolagen och börsen i Sverige och därav har det blivit mycket Sverige i portföljen. 🙂

   Svara

Lämna en kommentar