Sålt mitt innehav i Traction

Tidigare idag sålde jag av mitt innehav i Traction. Jag har ägt det sedan 2017 då de hade en fin resa bakom sig. Traction har senaste åren varit ett väldigt defensivt innehav då de sitter på en stor andel kassa/räntepapper. Just nu består deras totala portfölj av 45% noterade aktier, 4% onoterade aktier samt 46% cash/räntor. De största aktieinnehaven är OEM International och Softronic.

Defensiva bolag är i sig ingen dålig sak, men för mig som är väldigt långsiktig, känns det dumt att vara exponerad mot ett investmentbolag med 46% cash/räntor. Det blir väldigt svårt för Traction att hänga med Stockholmsbörsens utveckling med denna viktning. Detta är också en del av anledningen till att jag har sålt av detta investmentbolag nu. Jag hade hoppats på att de skulle utnyttja coronakrisen lite mer och använt sin kassa vilket de inte gjorde. De trodde på en mer långsammare återhämtning, vilket i sig inte är så konstigt. Slantarna från försäljningen åkte in i mina övriga investmentbolag.

Avanza-profilen Nicklas “Investeraren” Andersson gjorde nyligen en artikel om investmentbolagen på Stockholmsbörsen. Där ser man också att Traction är det investmentbolag som presterat näst sämst de senaste tio åren, ett snäpp före sorgebarnet Ratos, som senaste tio åren gått -51%. Traction ligger förvisso långt före Ratos i avkastningen på sina +204%, men det är precis snäppet före Stockholmsbörsen som helhet. Deras historiska prestande är därmed inget att skryta med i jämförelse med de andra investmentbolagen. Det betyder inte att det är omöjligt att Traction blir det investmentbolag med högst avkastning de kommande tio åren. Jag ser det dock som högst osannolikt med deras nuvarande ränte/cash andel.

Jag tror helt enkelt framöver att mina övriga investmentbolag har större chans att avkasta bättre än Traction. Därför har jag valt att lägga mina pengar i dem istället. Jag gillar dock själva innehaven i Traction och kommer fortsätta följa investmentbolaget framöver. Äger ni Traction?

1 svar på ”Sålt mitt innehav i Traction”

  1. Hej! Nej, jag har Bure, Creades, Industrivärden, Investor, Kinnevik, Latour, Lundbergs, Svolder i min investmentbolagsportfölj. Men jag ska fundera på om inte Indutrade kan plockas in också. Tack!

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version