Sålt XACT Norden Högutdelande

Jag har skrivit lite grann om mina tvivel på att ha kvar XACT Norden Högutdelande i min fondportfölj förut. Häromdagen gjorde jag till slut slag i saken och sålde ETF:n.

Jag har inget vidare intresse om att få en kontant utdelning, utan det enda jag bryr mig om är totalavkastningen, dvs kursutveckling + utdelning. Anledningen till att jag tidigare har ägt och köpt XACT Högutdelande är för den följer ett smart index som tidigare slagit OMXS30GI något. Efter ett lite svagare 2020 är dock detta inte fallet längre. På fem års sikt har indexet den börshandlade fonden följer inte avkastat bättre än OMXS30GI. För mig som satsar på att slå index med 5%-enheter varje år är det för dåligt. Ett dåligt år är ingen anledning att sälja en fond, men denna har varit på vippen att bli såld väldigt länge nu och detta blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Jag gillar att ha en liten margin of safety i mina placeringar. Detta kan menas med att man t.ex. tycker att ett bolag är köpvärt vid PE 15 men att man gärna köper till PE 10 istället, för att ha lite marginal på sin investering. Jag tycker detta kan appliceras på systematiska investeringar och fonder också. Mitt mål är t.ex. att slå index med 5%-enheter. Då köper jag gärna investmentbolag, t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag som senaste 9 åren haft en CAGR/årlig tillväxt på 20%, samtidigt som index under samma period haft en CAGR på 11%. Jag behöver helt enkelt inte att investmentbolagen ska avkasta lika bra som de gjort senaste 9 åren, utan de kan avkasta 4% mindre varje år och jag når fortfarande mitt mål.

Jag har valt att investera mina surt förvärvade slantar som tidigare fanns i ETF:n i MS INVF US Growth A. Det var ett svårare val än vad jag tänkt från början. Jag funderade lite på att placera pengarna i Robur Ny Teknik men kom till slut fram till att det får räcka med TIN Ny Teknik tills vidare. Jag funderade även lite på hajpade Handelsbanken Hållbar Energi, men känner att ESG-trenden kanske gått lite väl starkt fram senaste tiden. På sikt tror jag hållbara investeringar kommer löna sig, men att investera i den fonden just här och nu lockade inte riktigt.

Morgan Stanleys fond har även den gått starkt i år, då den innehåller många tillväxtbolag som inriktar sig mot teknik. Jag tror dock mer på att denna uppgång har mer substans snarare än enbart ESG-trenden i ryggen plus att jag gillar innehaven i denna fonden mer. Detta blir även ett bra sätt att få in ännu mer globala bolag i min portfölj, då jag tidigare i princip bara haft Morgan Stanley’s Global Opportunity som globalt innehav.

Förvaltarna på MS INVF US Growth A har de senaste 10 åren gjort ett fenomenalt jobb då de avkastat hela 753% vilket ger en CAGR på nästan 24%. Makalöst bra och även om de skulle prestera lika bra kommande åren är jag övertygad om att avkastningen ändå kommer bli god.

Lämna en kommentar