SAVR

Nu är jag väldigt sen på bollen här men idag tänkte jag skriva lite om mina tankar kring fonduppstickaren SAVR. För er som mot förmodan inte redan har koll på SAVR, så är det en nätmäklare likt Avanza och Nordnet men som fokuserar på enbart fonder. Deras edge är att de betalar tillbaka den del av fondkickbacken de får från fondbolagen till småspararen. Hur tjänar de då pengar? Jo, istället för fondprovisionen så tar de ut en plattformavgift på 0,09%. Som ett exempel har den populära fonden TIN Ny Teknik i vanliga fall en avgift på 1,60% men hos SAVR betalar du endast 1,08%.

När SAVR lanserades för ett par år sedan var det väldigt välkommet. Nordnet och Avanza har sedan en bra stund varit de enda stora vettiga nätmäklarna i Sverige. Konkurrens är bra för att hålla aktörerna på tårna och tvingas utveckla sina produkter. Jag blev såklart sugen på att testa den nya aktören, och jag tycker kort och gott att de är väldigt bra. För mig har det dock inte blivit aktuellt att flytta över mina fonder, vilket kan ses som irrationellt. Jag kommer spara många tusenlappar på lång sikt men ändå tycker jag inte det är riktigt värt det. Jag gillar att ha hela mitt sparande samlat på ett ställe för att se det växa. I slutändan tror jag att den “inspirationen” det ger att ha sparandet på ett ställe kommer göra det mer värt för mig att stanna kvar hos Avanza. Här tycker säkerligen många helt tvärtom medan vissa håller med. 

Vad SAVR däremot passar galant för i mitt tycke är gemene man som månadssparar i fonder. Den som kanske inte är så intresserad av sparande utan mest har det på autopilot. T.ex. för min familj och några av mina vänner, som endast fondsparar utan större intresse, är det betydligt mer värt spara hos SAVR än hos övriga. SAVR omfattas precis som övriga seriösa aktörer av insättningsgaranti och investerarskyddet.

Det största negativa med SAVR är för mig att jag inte kan ha allt mitt sparande på ett och samma ställe. Plattformen Avanza har är underbar och möjligheten att samla bolån, ETF:er, tjänstepension och fond & aktiesparande är svårslagen. Om SAVR skulle erbjuda aktiehandel till samma pris/billigare än konkurrenter skulle det bli ett betydligt svårare val för mig. En annan negativt aspekt är deras växlingsavgifter vid köp av utländska fonder. På SAVR är denna avgift 0,50% vid köp/sälj medan den hos Avanza endast är 0,25%. Om du sparar långsiktigt i en dyr aktiv fond spelar detta ingen större roll då detta är en avgift som endast sker vid varje transaktion till skillnad från fondavgiften, vilken äter på ditt kapital varje dag, år ut och år in. Det kan ändå vara bra att känna till denna skillnad.

Om du fortfarande inte testat på SAVR och vill göra det, kan du öppna ett konto på SAVR via min affiliatelänk så stöttar du samtidigt mig och min lilla blogg utan någon kostnad för dig.

2 svar på ”SAVR”

  1. Vet man något om hur många som lämnat Avanza/NN för just Savr? Alltså personer?

    Kommer själv inte byta i första taget, låter mina fonder ligga kvar hos Ava då jag precis som du gillar att ha det på samma ställe.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version