Ska man akta sig för börskraschen?

Väldigt ofta hör man analytiker och finansprofiler som säger att nu kommer snart kraschen, att man bör ta ur sitt kapital från börsen och investera i guld, räntor eller liknande. Man ropar att vargen kommer, ofta väldigt många fler gånger än vad den faktiskt gör. Detta i sin tur leder till, att man om man lyssnar på dessa råd, kan gå miste om mycket avkastning.

Självklart ska man ha respekt för börsen, och vara medveten om att sina investeringar innebär en risk. Och för en del är det nog ingen dum idé att ha en lite guld eller räntor i sin portfölj. För flertalet med lång horisont tror jag dock det bäst att alltid ligga fullinvesterad och att bara köpa mer när det går ner. Enligt den klassiska devisen att köpa när det gör som ondast. Detta är lätt att skriva nu när börsen är på ATH och går som tåget, men kanske svårare att praktisera när börsen väl dyker. Det fick jag själv erfara hösten 2018 när jag klev ur med lite kapital i hopp om att undvika nedgången, och pricka uppgången. Det gick inget vidare med att försöka tajma det då.

En nedgång på mer än -10% brukar kallas korrektion. En nedgång på mer än -20% brukar benämnas som bear market, eller björnmarknad som det blir på svenska. Motsatsen är bull market, eller tjurmarknad vilket vi har vant oss vid de senaste åren. Faktum är dock att korrektioner är väldigt vanligt på börsen, vartannat år i USA sedan 1980 har haft minst en korrektion under året. Dessa är alltså ypperliga köplägen. Större krascher är betydligt ovanligare. Om vi kikar på bilden nedan på S&P 500 i USA har vi sett åtta stycken “krasher”, eller bear markets, mellan 1926-2017.

Vi kan alltså konstatera att dessa krascher inte händer särskilt ofta. Likväl gör det ont när de väl sker, i snitt -41% har börsen backat vid dessa bear-perioder. Att dock gå ur marknaden varje gång någon ropar att vargen kommer tror jag kommer generera större förluster över tid. Jag hoppas att jag lärt mig av mitt misstag från förra hösten, att det är svårt att tajma nedgångarna. Jag kommer istället försöka fylla på min portfölj lite extra när dessa korrektioner och sura tider kommer. Att försöka se det som en fin möjlighet att handla på rea.

Hur kommer du göra?

2 svar på ”Ska man akta sig för börskraschen?”

  1. Senast det begav sig 2018 så fyllde jag på i några innehav via månadssparandet. Visade sig vara väl tajmade dippköp ett par månader i rad.

    Har som regel att månadsspara vilket underlättar det psykiska när det går neråt. Men antar att man sätts på prov ändå om det sker igen.

    Svara
    • Låter som du körde helt rätt taktik 2018 Daniel, önskar jag hade gjort likadant! Men nästa gång, då jäklar ska jag fylla på som attans!! 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version