Skakig börs

Det har väl inte undgått någon den senaste tiden att det varit en otroligt skakig börs. Ryssland är på väg att invadera Ukraina, inflationen har gasat iväg och räntorna på väg upp. En cocktail som gör att börshumöret inte alls är på topp.

Själv är jag ner ca -20% YTD. Det har ju bara gått knappt två månader av året, så det är ju inte så relevant men samtidigt kan det kanske vara skönt för någon att man inte är ensam om att ha det tufft just nu. Mina aktier och fonder har senaste åren gått riktigt bra, och att de då går ner lite mer när det skakar till är inget konstigt. Värderingarna på bolagen har oftast stuckit iväg något, ibland mer än vad som är sunt. Då blir också fallhöjden hög.

Hur ska man agera i dessa tider då? Ja, jag har inget facit men jag vet hur jag gör. Jag är ganska tråkig, och gör faktiskt inget särskilt. Klart man håller koll på sina aktier lite extra, men det är viktigt att vara medveten om att i de flesta fall av nedgången handlar det här inte om bolag som presterar dålig utan av omvärldsfaktorer. Vissa av bolagen som gått starkt straffas hårdare, då förväntningar och värderingar tidigare rusat. 

Nibe är ett bra exempel på detta. Det är ett fantastisk fint bolag, men där värderingen verkligen återspeglade hur fantastiskt bolaget var; prislappen var skyhög. Nu när det skakar till är inte bolaget påväg mot konkurs, utan prislappen har helt enkelt sjunkit. Det skapas alltså nu lägen att kunna gå in i bolag som tidigare kanske varit för dyra. Jag säger inte att det är dags att köpa Nibe nu, jag kommer inte göra det, men faktum är att bolaget åtminstone är rejält mycket billigare nu än för två månader sen. Sedan kan det bli ännu billigare kommande månader. Men är är svårt (omöjligt) att spå framtiden.

Investerarfysikern gjorde nyligen ett väldigt intressant inlägg om vart i börscykeln vi befinner oss nu. Inlägget pratar om Bridgewaters likviditetscykel, och menar på att vi just nu befinner i den del av konjunkturen där tillväxten ökat och för att dämpa detta minskar centralbanken likviditeten genom att öka räntorna. Det är svårt att säga hur länge dessa olika delar i konjunkturen håller i sig, och att tillväxten stannar av betyder inte att det kommer bli dåliga tider på börsen. Det kan dock vara värt att ha detta i åtanke och ta något mindre risk. Inte att man kliver ur marknaden helt, men att man kanske undviker förhoppningsbolag och icke lönsamma bolag i större utsträckning (vilket man i min mening alltid bör göra).

En annan som publicerade ett intressant inlägg häromdagen var Erik Hansen. Han la upp en ögonblicksbild på hur värderingarna ligger till på världens börser jämfört med deras 10-åriga snitt. En bild säger mer än tusen ord så här kommer den.

Om detta betyder att nedgången har mer att ge? Kanske.

Så tillbaka till hur jag agerar i dessa oroliga tider. Om en månad är det dags för ombalansering av kvantportföljen och trendande tillväxten. Jag tror det kan bli nyttigt. Trendande värde-delen i kvantportföljen kommer säkert hitta några bolag som sjunkit för mycket och blivit alldeles för billiga. Trendande tillväxt får ny uppsättning av bolag där de bolag som straffats hårt och kanske varit lite för högt värderade åker ut. Jag håller mig till mina strategier, som jag tror på, och månadssparar som vanligt och försöker skramla ihop alla slantar jag kan för att kunna spara lite extra nu när börsen surat.

Hur hanterar ni oron på börsen?

3 svar på ”Skakig börs”

      • Sista kvartalet tyckte jag det var svårt att motivera köp i mina innehav, så började bunkra. Sen sålde jag av Coor efter de usla insideraffärerna, där flera i ledningen sålde och bara nån vecka efter gick de ut med förlorad storkund. Därav kassan, men nu är det tomt:)

        Svara

Lämna en kommentar