Småbolagskrasch?

Sedan toppen i januari 2022 har småbolagsfonder rasat ordentligt. PLUS Småbolagsindex är ner nästan -40%. Populära småbolagsfonden AMF Småbolag har sedan toppen gått ner -48%. Det är en helt galen rörelse och inte något som sker till vanligheterna. Senast detta skedde var under finanskrisen, mellan maj 2007 och november 2008 då AMFs småbolagsfond gick ner omkring -58%.

Är det köpläge nu då? Eller är det här bara en rimlig rörelse efter att kurserna rusat iväg alldeles för mycket? Låt oss kika på hur CAPE-talet (cykliskt justerat PE-tal) ser ut för Stockholmsbörsen, nu och då.

I november 2008 och absoluta botten av finanskrisen var Sveriges CAPE-tal nere på 13,59. Idag är CAPE på 17,2. Snitt-CAPE ligger senaste 40 åren på omkring 24. Den svenska börsen är alltså inte lika billig som 2008, men fortfarande en bra bit billigare än det historiska snittet. 

Det är alltid svårt att pricka den exakta botten och det är inget som säger att börsen måste bli lika billig som 2008 innan det vänder. Med detta i åtanke är det förmodligen inget dåligt läge att försöka månadsspara lite extra i småbolagsaktier redan nu. Kanske fortsätter det ner, kanske vänder snart uppåt igen. Jag fortsätter med mitt vanliga månadssparande, men i tider som dessa försöker jag alltid spara lite extra kronor.

Det finns dock en stor skillnad mellan nu och 2008. Det är att det endast är småbolagen som sjunkit som en sten de senaste två åren. De större bolagen har hållit emot mycket mer, sedan januari 2022 har storbolagsindex OMXS30GI (indexet Avanza Zero följer) endast gått ner -9%. Under perioden 2007-2008 gick även storbolagen ner i princip lika mycket som småbolagen.

En annan intressant signal är att börsen tidigare inte bottnat förrän EFTER att FED har börjat sänka räntan. Detta, tillsammans med flera andra faktorer som Investerarfysikern skriver om i sitt senaste inlägg, pekar alltså på att börsbotten ligger framför oss.

1 svar på ”Småbolagskrasch?”

Lämna en kommentar