Snålänningens Spartips

Det finns många olika sätt att leva på, vissa kallar extremsparare för knäckebrödsmiljonärer, vissa tycker inte att man ska skaffa barn för att det är för dyrt och vissa tycker att köpa en Espresso House kaffe varje dag är en självklarhet. Som alltid är nog den bästa vägen den gyllene medelvägen. Att vara ekonomiskt medveten utan att dra ner på livskvaliteten (vilket betyder olika saker från person till person), skulle jag säga är den bästa vägen.

Det är klart man ska kunna köpa det man vill ha, det viktigaste tycker jag är att man värderar om pengarna man betalar är värt det, och att man inte gör för många spontana inköp. Oavsett vad är det alltid bra att hålla nere kostnaderna så mycket man kan, utan att det för den skull ska påverka ens lycka och livskvalitet. Här kommer ett par tips hur man kan göra för att kunna spara undan/tjäna några extra tusenlappar varje år.

Jag har försökt undvika tips som att duscha snabbare & kallare, spola med halva knappen etc. för att istället ha fokus på sådant som gör ordentlig skillnad.

 • Gå ur kyrkan
  Genom att gå ur kyrkan kan du med en lön på 35.000:- brutto spara 3852:- rent varje år. Vissa skulle aldrig kunna tänka sig att gå ur kyrkan, medan vissa redan gått och vissa kanske inte ens tänkt på att man kan spara en slant genom att gå ur. Akta dig för att betala höga avgifter för att gå ur kyrkan via olika hemsidor. Det räcker med att skicka in en blankett till din församling, helt gratis.
 • Sälj gamla kläder & prylar
  Istället för att bara slänga gamla kläder som du inte använder kan du försöka sälja dem. Antingen genom att lägga ut egna annonser på sajter som Tradera eller Blocket, eller genom att låta tjänster som Sellpy sälja kläderna åt dig mot en del av vinsten. Även om du inte kan räkna med många kronor från Sellpy är det ett smidigt sätt att få dina kläder slängda/bortskänkta och hämtade från dörren.

  Detta kan också vara ett bra tillfälle att gå igenom gamla prylar du inte använder och sälja av dessa. Playstation 3 du aldrig använder och de nya datorhögtalarna du aldrig använder kan du tjäna många kronor på. Om du t.ex. köper en ny telefon, kanske kan du sälja din gamla?
 • Planera och gör research inför större inköp
  Jag har till exempel funderat på att köpa en TV under en längre tid (dvs. inget förhastat köp utan känt efter behovet under en längre tid) och istället för att slå till på en direkt väntade jag till Black Friday då jag såg att föregående års modell av TVn jag är intresserad av sänktes flera tusen denna dag. Troligtvis lär årets modell göra det också, därför avvaktar jag en månad och kan genom detta spara in flera tusen. På Prisjakt kan du se prishistorik på massor av produkter.
 • Skjut upp inköp
  Detta tips kanske kan ses som lite konstigt, men faktum är att genom att skjuta upp inköp tror jag du kommer köpa och konsumera mindre. Det hör ihop lite med punkten innan, att undvika att göra förhastade köp. I många fall är det ett väldigt kort köpsug som uppstår som gör att man slår till direkt. Om man istället har som mindset att inte köpa saker förrän man verkligen känner att man behöver det, kan man spara väldigt mycket på lång sikt. Detta kan gälla allt från den där nya soffan, snacks till helgen, eller en ny skjorta.
 • Förhandla upp din lön
  Oftast har man ett lönesamtal varje år där lönen höjs med någon enstaka procent för att täcka upp för inflationen. Att då begära mer betalt kan oftast kännas ganska läskigt. Oftast har man inte så mycket att förlora, det värsta som kan hända är ett nej. Om du jobbar stenhårt under en period och tar lite extra ansvar finns det en stor chans att din chef kommer uppmärksamma detta. Om du begär ett extra möte och argumenterar för ditt hårda jobb och fina resultat, och försiktigt begär lite högre lön finns möjligheten till att din chef går med på det. Hen kanske inte höjer lönen en hel tusenlapp som du hoppats på men väl 500:- extra i månaden. 4200:- netto årligen gav det där jobbiga samtalet. Om du vill läsa om mina tips till löneförhandling kan du göra det här.
 • Håll koll på kortkontot
  Genom att föra över en fast summa till ditt kortkonto varje månad får du en bra överblick varje månad över hur mycket pengar du gör av med. När alla räkningarna är betalda från kontot ser du hur många tusenlappar du har kvar resterande del av månaden. Om du behöver mer pengar mot slutet av månaden känns det lite jobbigare att föra över från bufferten/sparkontot, än när du för över lite pengar hela tiden, utan någon vidare koll.
 • Byt till ett billigt mobilabonnemang
  Förr var mobilabonnemang något dyrt, som man ofta köpte ihop med telefonen för att få ett billigare pris. Nu funkar det inte riktigt så. Oftast lönar det sig att köpa loss telefonen separat där den är billigast och sedan teckna ett abonnemang via lågprisaktörer som Vimla och Hallon. Dessa erbjuder riktigt låga priser för abonnemang, där du dessutom kan ge dina vänner din tipslänk, för att sänka ditt eget pris när de tecknar abonnemang. Själv kör jag Vimla och är supernöjd, och betalar 60 kr i månaden.

Classics som är värda återupprepning:

 • Jämföra hem/bilförsäkring och elavtal
  Att se över sitt elavtal och försäkringar varje år kan löna sig väldigt snabbt. Genom att byta till billigare eller rörligt elavtal och mest prisvärda försäkringarna kan man spara tusenlappar.
 • Förhandla om bolånet
  Att förhandla om bolånet kan göra stor skillnad och även här kan du spara tusenlappar. Särskilt om du är lågt belånad, eller kan tänka dig att helt byta bank, kan du tjäna mycket på att förhandla om bolånet. Även här lönar det sig oftast med ett rörligt avtal. Själv kör jag Avanzas bolån.
 • Se över streaming abonnemang
  Behöver du verkligen Spotify, HBO, Netflix, Viaplay och CMore på samma gång? Kanske räcker det med ett abonneman åt gången för att kolla igenom filmerna och serierna du vill se, och sedan kanske byta till det andra?
 • Planera matinköpen
  Maten är oftast en stor kostnad för många hushåll och familjer. Försök se till att handla efter säsong, inte handla när du är hungrig och bara handla det du har planerat att handla. Här kan även jag bli mycket bättre. Jag själv äter inte matlådor (förutom nu under corona och jag jobbar hemma) men såklart kan du spara mycket på att göra det också, istället för att äta ute.

Har ni något riktigt bra spartips? 🙂

2 svar på ”Snålänningens Spartips”

 1. Se över avtal är ju bland de bästa tipsen någonsin. Fy vad vissa betalar mycket helt i onödan.

  Annars är handlingslista riktigt bra. Att endast handla det som står på listan och lära sig att endast göra det och skippa de små skitsakerna man lägger ner i korgen.

  Svara
  • Det är nog bland det bästa tipset men också ett av de osexigaste, att se över avtal och liknande. Inte jättekul men man kan ofta spara mycket! Handlingslista är bra, jag faller själv ofta offer för att shoppa något man kommer på i stunden att man verkligen behöver.

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version