Söder Sportfiske IPO

Om någon vecka stängs möjligheten att teckna aktier i Söder Sportfiske IPO. De planeras att noteras 9:e september. 

Söder Sportfiske är som du hör på namnet en väldigt nischad butik som inriktar sig på sportfiske. De grundades 2005 och har en fysisk butik på Hornsgatan i Stockholm, den huvudsakliga försäljningen sker dock via nätet. Ca 80% av omsättningen kommer från e-handeln. VD är Viktor Gullbrand.

Söder Sportfiskes – Siffror

Om vi ska kika lite på bolagets siffror så ser vi att de 2020 hade en omsättning på 165 miljoner, EBIT-resultat på 18,4 miljoner och en EBIT-marginal på 11,1%. Bolaget växer ganska kraftfullt, de senaste åren har bolaget haft en vinsttillväxt på omkring 50% per år. Börsvärdet är efter notering 352 miljoner. Bolagets värdering på noteringskursen blir alltså runt PE 30 för 2020 års vinst.

Söder Sportfiske – Notering

Noteringen sker för att bidra till ökad kännedom om bolaget, och för att nå en bredare målgrupp. Denna notering gör också att ägarna kan få till en del-exit även om de blir kvar som ägare. Säljande aktieägare i Söder Sportfiske är Capesox samt Esox Lucius Invest, bolag som kontrolleras i sin helhet av Söder Sportfiskes tidigare VD Nicklas Jonsson samt grundare Henrik Sandahl.

Ankarinvesterare är Cervantes Capital, Cliens Kapitalförvaltning samt Grenspecialisten. De har åtagit sig att teckna aktier för 31 miljoner kronor i erbjudandet. 

Affärsvärldens IPO guide har meddelat att de inte hittat några flaggor och ger rådet teckna. Även profiler på finanstwitter som Professor Kalkyl samt Börspoddens John Skogman har berättat att de kommer teckna aktier i erbjudandet.

Jag kommer nog själv teckna ett gäng aktier i Söder Sportfiske IPO. Inte för något långsiktigt ägande även om jag tycker bolaget ser ut att ha en ljus framtid. Det är helt enkelt bara så att jag mest satsar systematiska strategier, investmentbolag och fonder och därmed inte har någon plats för bolaget i någon portfölj just nu. Jag brukar dock vara med på några IPO:s ibland, med planen att teckna och sälja på noteringsdagen, när det handlar om vettiga bolag som jag skulle kunna tänka mig att äga på lång sikt.

 • Sista svarsdag: 7/9 2021 kl. 17:00
 • Handelsplats: Nasdaq First North
 • Pris per aktie: 47 kr
 • Minsta antal aktier: 100 aktier
 • Första handelsdag: 9/9

2 svar på ”Söder Sportfiske IPO”

 1. Intressant, tack!

  Ett frågetecken som dyker upp för mig är den om ”moat”.

  När den stora tyska onlineshoppen för musikinstrument, Thomann, blev populär, drabbade det oerhört många svenska musikaffärer negativt. De kunde helt enkelt pressa priserna så som ”tysken” gjorde. Finns risken att någon större europeisk spelare tar en bit av kakan nu när nästan all handel sker över nätet?

  Mvh
  V

  Svara
  • Bra tankar Valoroso! Jag har ingen stenkoll på bolaget alls utan tog ett bet på överteckning och hype. Tyvärr fick jag ingen tilldelning. Tecknade du och fick du i så fall tilldelning?

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version