Sommarbörs

Sommaren har anlänt! Varma, sköna dagar och tofflor och short symboliserar dagarna nu. Även fast jag inte gått på semester än så försöker jag njuta så mycket jag kan. Jag känner även att mindre och mindre tid går åt till att kolla börsen, vilket jag inte är ensam om. På sommaren brukar börsen nämligen vara lite mindre likvid dvs. mindre handel. Det är mycket annat som sker, man träffar vänner och familj och gör mycket aktiviteter utomhus. Det blir helt enkelt inte lika mycket skärmtid. Därav att aktiviteten på bloggen har varit lite mindre än tidigare. Om några veckor går jag på semester dock, då hoppas jag kunna få upp farten med lite fler intressanta inlägg.

Idag tänkte jag dela med mig av mina spaningar på det här med sommarbörs. Begreppet sell in may and go away är ett begrepp som ofta hörs på börsen. Man hör också ofta citatet att börsen är en vintersport. Å andra sidan hör man också köp till sillen och sälj till kräftorna, dvs. köp vid midsommar och sälj i augusti lagom till kräftskivorna. Vad stämmer egentligen?

Historiskt har det faktiskt lönat sig att vara investerad året om på Stockholmsbörsen. I ett backtest från 2011 fram till i år, har det givit ordentligt mycket bättre avkastning under vinterhalvåret, än på sommarhalvåret. Att sälja och vara utanför marknaden mellan maj-oktober har dock varit en sämre strategi än att vara fullinvesterad.

Även om det är lockande att slå till på denna strategin i år när börsen redan tuffat på upp emot 20% så är det åtminstone inget för mig. Börsen kan lika gärna gå upp 10% innan den går 10%. Det är helt enkelt oerhört svårt att tajma och om jag skulle sälja av, när i tusan skulle jag köpa in mig? Vad skulle jag göra om det fortsätter upp? Nä, risken är stor att man bränner sig. Jag försöker istället köpa regelbundet, och NÄR (inte om) det sker en korrektion (börsen ner -10% eller mer) försöker jag istället bara köpa på mig så mycket aktier jag orkar. Om det sjunker rejält händer det t.ex. att jag lånar lite av min buffert, som är ganska väl tilltagen till min livssituation, och sedan fyller på den sakta kommande månader istället. Detta funkar bra för mig, men för de allra flesta räcker det att bara spara regelbundet, förslagsvis månadsvis. Man behöver inte krångla till det mer än så.

Nu när sommaren och ledigheten är här är det också en bra tid att fundera över sin portfölj. Vad har gått bra i år? Vilka misstag har du gjort? Vad kan du lära dig av året som gått? Jag har inte kommit dit än, men när jag landar i solstolen ser jag fram emot att läsa lite börsböcker och fundera över året som gått.

Hoppas ni alla har fått en fin start på sommaren och jag önskar er alla en trevlig semester!

6 svar på ”Sommarbörs”

 1. Jag brukar spara ihop lite extra pengar till att köpa mer än normalt innan ”semestern”. Funderar på att sälja av min fondportfölj och flytta det till en fondrobot istället, då jag vill ha mer fokus på aktier istället, och planerar att starta upp en kvantportfölj.

  Hälsningar en annan Snålänning

  Svara
  • Tjenare Peter och tack för din kommentar. Hur går tankarna då du funderar på att sälja din fondportfölj till förmån av en fondrobot? Generellt tycker jag man kommer långt och brukar få bättre avkastning av t.ex. en småbolagsfond och Spiltan Aktiefond Investmentbolag istället för en fondrobot, som oftast investerar i olika indexfonder, vilket man också kan göra ganska smidigt själv.

   Svara
   • Störst anledning är igentligen att det börjar blir mycket portföljer nu och att det har varit massa att göra med Covid, folk ska gräva som bara den i trädgård och var ute nästan varje natt och lagade spruckna avlopp (av nån anledning går dem alltid sönder mitt i natten under en pandemi). Och vi har jobb som väntar ända i till nästa år, sen världens bäst timade husköp i Januari. Hoppas du får en härlig midsommar iaf 🙂

    Svara
 2. Hade det inte varit fotbolls-em hade det nog varit ökad frekvens mot börsen för egen del:)

  Skämt åsido, detta är faktiskt första gången på tre år som mitt intresse för börsen är rätt svalt. Pågått ett par månader men vet inte vad det beror på riktigt.

  Dock inte särskilt stressande, ändå relativt lugnt nu och portföljen upp närmare 20%. Skönt med en tråkportfölj som sköter sig själv.

  Svara
  • Haha, samma här! Slutspurten av jobb innan semester samt fotbolls-EM gör att börsen verkligen läggs åt sidan nu. Inget dumt egentligen, den ska ju kunna ticka på för egen maskin!

   Förstår vad du menar, vi haft väldigt fin börs senaste åren, men ändå känns det lite tråkigt nu. Kanske är det för man vet att det inte kan fortsätta för evigt och man väntar på nedgången litegrann? Eller så är det helt enkelt bara för det är sommar och mycket andra skojigheter pågår samtidigt. Hoppas du har och får en fin sommar, och vi får höras om vi har vägarna förbi varandra! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version