Sparande i coronatider

Senaste månaden har jag jobbat hemifrån vilket jag gissar även en del av er som läser här har gjort. Jag vet inte hur det är för er, men jag gör av med ganska mycket mindre pengar än vad jag gör när jag arbetar på kontoret. Detta beror huvudsakligen på att det inte blir några uteluncher som annars brukar kosta 2000:- i månaden. Det beror också delvis på att inte gör så dyra saker på helgerna. Jag kan inte hälsa på familj och vänner på andra orter i Sverige och undviker därmed dyra tågbiljetter. Jag kan inte gå på nattklubb och köpa massa dyra öl och drinkar. Jag sitter helt enkelt mest hemma och umgås med flickvännen, jobbar på egna projekt eller är ute i friska luften och tränar. Inga dyra grejer direkt.

Jag gjorde en liten poll på Twitter, där frågeställningen var om man levde billigare eller dyrare än vanligt just nu när många är hemma extra mycket. Hela 90% sa att de levde billigare just nu än i vanliga fall. Inget ont som inte för något gott med sig! Kanske inte så konstigt att man lever billigare när man är hemma mer, men vissa som är duktiga på att spendera upp hela sin lön hade nog kunnat hitta nåt sätt att göra slut på de även från hemmet, t.ex. genom att nätshoppa.

I direkt motsats till ett gäng andra yrken, såhär i Coronatider, är att jag jobbar extra mycket just nu. Vi har blivit ombedda att jobba en dag extra i veckan fram till sommaren, samtidigt som det i snitt blir en timme övertid varje kväll. Jag kommer nog dock inte jobba extra varje helg då jag uppskattar och värdesätter min fritid väldigt mycket. Några extra pass och slantar är dock välkommet då det ser ut som att hösten och sensommaren kommer bli en lugnare period för oss istället. Man kan kanske passa på vara ledig då istället, eller kanske man till och med blir permitterad? Jag har inte läst på om reglerna eller hur länge man kan permittera, så vet inte om det kommer vara en möjlighet då. Ska bli spännande och se hur det löser sig oavsett i alla fall!

Men en vecka kvar till löning så har jag ungefär 6000:- kvar på kontot. Detta är alltså 6000:- kvar av vad jag brukar göra av med, min budget för månaden, inte av min totala lön. Tack vare mina låga kostnader flyger omkring 50% av lönen direkt in på Avanza när den kommer in på kontot. Förhoppningsvis blir det alltså en liten extra insättning på omkring 5000:- i slutet på denna månaden. Får hoppas börsen hinner surna lite till dess, det känns som den har gått lite väl bra senaste tiden!

4 svar på ”Sparande i coronatider”

 1. Här rullar det på som vanligt, både med jobb och vanligt spenderande.

  Är ingen direkt slösare i vanliga fall heller så kanske inte så konstigt.

  Menar du att du lägger runt 2000:- på att käka ute i vanliga fall? Vad kostar en dagens i Sthlm nuförtiden?

  Svara
  • Skönt att höra att du inte drabbats av krisen Daniel, som att bli permitterad/uppsagd! 🙂 Gött att sparandet/spenderandet det rullar på som vanligt! Yes, runt 2000:- brukar det gå på, lunch i Stockholm ligger på runt 90-120:- på de flesta ställena.

   Svara
   • Oj det var ändå billigare än vad jag trodde. Ligger ungefär samma som här i byn. Men finns möjlighet att köpa lunchkuponger? Typ betala för 10 ät 11 gånger.

    Ganska mycket pengar i det långa loppet dock :/

    Svara
    • Jo, vissa finare ligger på 130:-. Ja, det finns på några stycken restauranger, men tyvärr inte på några av de jag går till ofta. En kompis företag har rikskuponger vilket blir lite prisvärdare också men det är inget vi har på vårt företag.
     Jo blir tyvärr en slant, men tycker det är värt det faktiskt. Sen är det lite gött att jobba hemma nu så man kan spara lite extra, men jag äter inte frukost och äter ganska billiga middagar, så min totala matkostnad brukar inte bli alldeles för hög i alla fall!

     Svara

Lämna en kommentar