Spelar investmentbolagens rabatt/premie någon roll?

En fråga, som jag fick för en tid sen på Twitter, är hur stor roll investmentbolagens rabatt eller premie faktiskt har. Spelar det verkligen någon roll om man köper ett investmentbolag till högre premie än vanligt? Eller spelar det någon roll om det är rabatt eller inte? I detta inlägg tänkte jag att vi undersöker detta!

Låt oss säga att vi har ett investmentbolag som kallas Snål Invest. Deras substansvärde är just nu 100 kr. Aktiepriset är dock 150kr. Alltså en premie på 50%. I vanliga fall brukar det inte vara någon premie alls i Snål Invest, utan substansvärdet och aktiepriset brukar ligga på ungefär samma nivå. Vi spolar sedan framåt tio år. Substansvärdet är nu 500kr. Detta är alltså en ökning med 400% av substansvärdet. Premien har nu också sjunkit till 0 så dvs. aktiepriset är samma som substansvärdet dvs. 500kr. Din avkastning har under dessa tio år därmed blivit 233%. Slutsatsen vi kan dra här är alltså att trots relativt lång sikt, kan ett feltajmat köp bli ganska kostsamt sett till totalavkastning.

Vi gör nu ett nytt exempel. Denna gång har vi Rabattkungens Invest. Deras substansvärde är vid start också 100 kr. Aktiepriset är däremot 80 kr. Vi har alltså en rabatt på 20%. Om tio år är substansvärdet här 600 kr. Rabatten kvarstår, och därmed har vi fortfarande 20% rabatt. Alltså är aktiepriset nu 480kr. Både substansvärdet och aktiepriset har ökat med 500%.

Detta var två oerhört förenklade exempel, men jag hoppas du förstår vad jag vill få fram. Det finns också en extra dimension i Rabattkungens Invest som är värd att ta upp. Spelar det någon roll att köpa ett investmentbolag till rabatt, om man tio år senare ändå säljer till samma rabatt? Ja, faktiskt. Eftersom Rabattkungens Invest har en rabatt på 20% betyder det att du får 20% mer underliggande aktier för pengarna. På lång sikt innebär det att du får mer utdelning som delvis återinvesteras av investmentbolaget men också förhoppningsvis av dig själv. Detta gör att du får en liten, liten extra hävstång när du köper ett investmentbolag till rabatt.

Ibland har investmentbolag en premie, vilket oftast är helt okej. Detta innebär oftast att investmentbolaget har presterat bra samt ofta innehåller en del onoterade bolag, som man inte kan nå på andra vis än genom investmentbolaget. Detta betalar marknaden då en premie för. Att vara rädd för ett investmentbolag endast för att det har en premievärdering tycker jag därmed är fel.

Generellt sett tycker jag att det viktigaste att hålla koll på är hur investmentbolaget handlas sett till deras egna 3 eller 5 års snittrabatt/premie. Detta håller du lätt koll på genom ibindex. Jag brukar även själv lägga upp en bild på Twitter varje uppesittarkväll som ser ut som nedan. Om det avviker mycket från det historiska snittet, att det är högre premie/mindre rabatt än vanligt, kan det kanske vara bäst att avvakta med köp. Tvärtom gäller också, om det är mycket mer rabatt än vanligt kan det vara ett bra köpläge. Om det bara skiljer sig någon eller några procentenheter spelar det ingen större roll på lång sikt i mitt tycke. 

Kvartil är ett fondbolag som har en investmentbolagfond där de ibland byter ut investmentbolagen, mot underliggande innehav ifall investmentbolaget är kommit för långt bort från sin historiska substansvärdering. De publicerade nyligen en artikel som var väldigt intressant, som handlar just om att investmentbolag tenderar att röra sig tillbaka mot sin historiska värdering. Dvs. Investor har ett snitt på 19-20% rabatt senaste 3/5 åren, därmed kommer rabatten ofta röra sig tillbaka mot snittet, även om den för tillfället skulle ha flugit iväg åt det ena eller andra hållet. Just nu är rabatten i Investor 14%, och därmed kan man gissa att den i framtiden förmodligen kommer drifta tillbaka mot sin snittrabatt.

Värt att ha i åtanke är dock om man väntar på det perfekta tillfället eller perfekta rabatten kan det lätt bli att du aldrig kommer till skott, och under tiden missar en massa avkastning. T.ex. har Creades sedan 1:a januari 2020 haft en väldigt hög värdering, ibland upp emot 100% premie. Premien har nu gått ner en del till något rimligare 30% men trots det har aktien fortfarande gått upp 90% sedan dess, men index har under samma period ”endast” gått upp 25%. Det fanns dock lägen under året då premien inte var hög alls, t.ex. i botten av coronakraschen. Alltså, det kan löna sig att hålla koll på vad investmentbolagens historiska substansvärdering brukar vara, men att vänta på det perfekta tillfället behöver heller inte alltid vara det optimala.

Vill du spana in min investmentbolagsportfölj kan du göra det här.

3 svar på ”Spelar investmentbolagens rabatt/premie någon roll?”

  1. Bra inlägg och kloka tankar!

    Äger Investor och Industrivärden där rabatten ofta är hög. Dock brukar jag kika mer var kursen befinner sig snarare än rabatten faktiskt i dessa bolag, då de nästan alltid har rabatt. Kan tycka att kurserna rusat ibland och då drar jag mig för att investera, detta är två bolag som växer långsamt och enligt mig borde takta sakta men säkert istället för raketer.

    På andra sidan har vi Latour, där det är mer regel än undantag med premie. Där har jag en gräns för att investera om 20%, är den över så håller jag i pengarna om den sjunker under så investerar jag. Men här har ju premien bevisat sig vara befogad och Latour levererat bra avkastning under mina 3 års ägande hittills.

    Det viktigaste kan jag tycka är att man kan motivera sin investering, oavsett premie eller rabatt.

    Svara
    • Din sista meningen håller jag verkligen med om. Det viktigaste är ju att man är medveten om att rabatten/premien finns och att man gör ett medvetet val efter att man har den kunskapen! 🙂

      Svara

Lämna en kommentar