Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ett fondinnehav jag alltid gillat lite extra är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Ett gäng investmentbolag till en billig avgift som dessutom avkastat otroligt bra senaste åren. Vad finns det liksom att inte gilla?

Jag har en helt egen portfölj enbart för investmentbolag, så att denna fond hittar in i min fondportfölj är kanske ingen högoddsare. Till en total avgift på 0,28% får en en fond som “gör ett aktivt urval av vilka bolag som ska ingå i portföljen och vilken vikt de ska ha, men sedan kommer fonden att vara passivt förvaltad över tiden, därav den låga avgiften. Målet med fonden är att ge en bättre avkastning över tid än Stockholmsbörsen till en lägre kostnad än den genomsnittliga indexfonden.” Förvaltarna är Erik Brändström och Jörgen Wärmlöv. De största innehaven just nu är Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergsföretagen samt XACT OMXS30.

Fonden har, som jag skrev tidigare, presterat ruskigt bra. En bunt investmentbolag har sedan länge varit en bra chans till att överprestera index. Sedan 2011 då fonden lanserades har Spiltan Aktiefond Investmentbolag en CAGR/årlig tillväxt på 19,7%. OMXS30GI/Avanza Zero hade under samma period en CAGR på 12,34%.

[table id=1 /]

Om man ska se det negativa med fonden är att det är ganska lätt att replikera fondens innehav och köpa aktierna själv istället, och på så sätt dra ner kostnaderna. Man skulle då också kunna inkludera och vikta upp mindre investmentbolag som Svolder och Bure. Kanske rent av likavikta alla investmentbolagen, och inte låta investor och industrivärden stå för sån stor del av totalen som de gör i denna fond. Tillsammans utgör de över 50% av denna fonden. 

Jag själv kör en likaviktat investmentbolagsportfölj, och nedan kan du min portfölj och fondens avkastning vilka är väldigt lika. En liten, liten edge har det varit för mig att kunna likavikta innehaven, och låta de mindre bolagen stå för en större del.

Produktens avgift: 0,28%

Fondförmögenhet: 13,3 miljarder kronor

Minsta köp man kan göra hos Avanza: 50 kronor

Antal ägare hos Avanza: 321 016 st

Lämna en kommentar