TIN Ny Teknik

Inlägget innehåller annonslänkar.

Jag fortsätter med min serie om mina fondinnehav, och näst på tur är TIN Ny Teknik. Återigen en aktivt förvaltad fond som är relativt dyr. Jag ska försöka redogöra nedan varför jag valt att ta in denna så populära fond.

TIN Ny Teknik är en fond som varit svår att missa. Det är alltså radarparet Carl Armfelt och Erik Sprinchborns nya fond och fondbolag. Denna fond kan ses som en förlängning av fonden de tidigare förvaltade på Swedbank Robur, fast de nu gör det helt i egen regi. Fonden inriktar sig mot “nordiska bolag vars produkter och/eller tjänster karaktäriseras av högt teknikinnehåll och bolag vars verksamhet kännetecknas av en hög grad av forskning och utveckling för egen eller annans räkning.” De största innehaven just nu är Embracer Group, Take Two, Stillfront, Evolution Gaming och Novo Nordisk.

Denna fond blev alltså decenniets bästa under 10-talet, och frågan är såklart om de kommer kunna fortsätta leverera samma fantastiska avkastning. Med ett sådant track record tycker jag dock det är svårt att tacka nej till att ha en slurk av deras fond i portföljen. Man kan fråga sig om det är techsektorn i stort som lett till överavkastningen, eller om det är förvaltarnas fingertoppskänsla. Sanningen ligger troligtvis någonstans mitt i mellan. Jag tror och hoppas att dessa två grabbar kommer fortsätta leverera fin avkastning.

Fonden de lämnade, Swedbank Robur Ny Teknik, har faktiskt senaste året gått bättre än TIN Ny Teknik, vilket kan tala för att det är själva inriktningen i sig snarare än förvaltarens förmåga som levererat avkastningen. Ett år är dock en väldigt kort tidsperiod, för kort för att kunna göra någon rättvis utvärdering, men jag kommer löpande hålla koll och jämföra TINs fond mot nytillkomna Henrik Nybloms Roburfond samt övriga snarlika fonder.

Produktens avgift är ganska höga 1,59%. Denna avgift har dock varit väl värd, då fonden (i Roburs regi) levererade en CAGR/årlig tillväxt på 22,79% under åren 2009-2019. Brutal avkastning, och även om CAGR skulle minskat med 10%-enheter hade de fortfarande spöat hela Stockholmsbörsen. (Under samma period hade Stockholmsbörsen CAGR på 11,91%.) Jag tänker alltså att även om man kanske inte kan räkna med 22% om året, så har de sån pass överavkastning att jag kommer bli förvånad om de inte lyckas slå Stockholmsbörsen kommande fem och tio åren också.

Jag fick en tänkvärd kommentar i mitt förra inlägg, att dessa aktivt förvaltade fonder med viss fördel kan handlas hos SAVR till rabatt. Själv har jag dock valt att inte göra detta, då jag tycker Avanzas gränssnitt samt att ha allt samlat på ett ställe är värt alternativkostnaden. I takt med att SAVRs sajt utvecklas och mitt kapital (och därmed alternativkostnaden) ökar får jag dock utvärdera detta även i framtiden.

TIN lanserade även en ny fond för en tid sen, Avanza World Tech by TIN, vilket är en liknande fond som Ny Teknik men med ett mer globalt fokus. Jag avvaktar lite och ser hur den presterar något år innan jag bestämmer mig för om jag ska plocka in den i min fondportfölj. Den är onekligen spännande i alla fall!

  • Produktens avgift: 1,59%
  • Fondförmögenhet: 7,2 miljarder kronor
  • Minsta köp man kan göra hos Avanza: 100 kronor
  • Antal ägare hos Avanza: 86 519 st

Lämna en kommentar