Tre saker för att må bra

Just nu kommer det inte så mycket inlägg på bloggen, detta beror inte på coronadepression för att portföljen sjunkit sen toppen eller att jag inte har något att skriva om. Senaste veckorna har det däremot varit extremt mycket jobb för mig. Stressiga, långa dagar och även helgjobb. Visst börjar man längta till FIRE…

Jag tycker som sagt mitt jobb är väldigt kul, när man kan jobba i lugn och ro och i lagom mängd. Senaste tiden har det inte varit det, jag har varit uppstressad, jobbat 10-12h om dagen samt jobbat vissa helgdagar. Till råga på allt är all övertid på vardagar obetald. Jag ska inte gnälla om det då jag är medveten om att ingen tvingar mig att jobba över, däremot har man eget ansvar för att hålla deadlines och det tyvärr inte finns mer personal att dela arbetsuppgifterna på. Jag jobbar i en spännande bransch där många kollegor alltid jobbar över några timmar, gratis, då de tycker jobbet är så kul. Detta tycker jag är okej i enskilda fall ett par veckor, men efter det är det inte riktigt värt det enligt mig. 

När det är såhär stressigt tycker jag det är viktigt att behålla sina rutiner, och lägga extra vikt på att sköta dessa tre saker. 

 • Återhämtning
 • Kost
 • Träning

Återhämtning

Att sova 8h är ett måste för mig. Jag presterar betydligt sämre ju mindre jag sover. Ett väldigt enkelt sätt att boosta sitt liv och sin prestation och minska risken för många sjukdomar är att sova mycket. Du sparar även förmodligen mer tid på att sova ordentligt, istället för att fuska med sömnen. Detta då ju mer du sover, desto mindre risk har du för att bli sjuk och förkyld. Kika på bilden nedan som visar risken att bli förkyld beroende på hur många timmar du sover. I studien fick alla förkylningsvirus sprutat på sig samtidigt som de olika deltagarna endast fick sova ett visst antal timmar per natt under 5 nätter.

När jag är uppstressad brukar jag även köra en del mindfulness, detta tycker jag hjälper för att få kroppen att slappna av ordentligt, särskilt när jag i perioder har lite svårt att somna.

Kost


Här är det många som fuskar, även jag. Jag älskar skräpmat, men jag försöker att hålla goda rutiner som gör att det kan slinka in lite skräpmat utan att det skadar alldeles för mycket. För egen del handlar det om att skippa frukost och äta mycket grönsaker till alla måltider jag lagar hemma. Detta ger mig kaloriunderskottet jag behöver för att kunna äta och dricka lite onyttigare på helger, utan att gå upp i vikt. För att hålla vikten handlar det som bekant om att äta lika många kalorier som du gör dig av med.

För att må bra däremot handlar det om att äta bra saker, och inte enbart äta skräpmat. Fullkorn, frukt och grönt och fisk och kyckling är saker som är bra att äta mycket av. Salt, socker och rött kött behöver många minska sitt intag av. För att se hur just du kan förbättra dina kostvanor kan du testa Matvanekollen, ett snabbt skoj test för att se hur din kost ser ut just nu och vad som kan förbättras.

Träning

Att röra på sig sig är viktigt för att må bra generellt, samt att det faktiskt ger minskad risk till många sjukdomar. Rekommendationen är pulshöjande träning 150 minuter i veckan samt styrketräning minst två gånger i veckan. Jag utövar en lagsport vilket gör att jag får konditionsträningen “gratis”. Jag försöker även styrketräna och/eller köra några lättare löppass ibland för att få in lite träning. För mig hjälper träning enormt för att bli av med stress och för att kunna tänka lite klarare generellt. 

Hur brukar ni hantera stress och hur sköter ni dessa tre saker? 🙂

5 svar på ”Tre saker för att må bra”

 1. Segt med mycket övertid på jobbet, men hoppas du har en bra grundlön om nu övertid är gratis.

  Blir sällan stressad nuförtiden men kommer ihåg känslan från förr när det var jobbigt att hinna med allt i vardagen.

  Minns att jag läste en bok som hette något i stil med ”Sluta oroa dig” som beskrev hur vi människor ofta stressar upp oss trots att vi inte kan påverka allt som stressen härrör ifrån. Väldigt ögonöppnande och tänkvärt att man stressar så mycket i onödan.

  Svara
  • Mja, det är ju det. Tjänar 35.000:- brutto, vilket är ungefär i snitt vad man tjänar i min bransch. Tack för tipset, får kolla upp den! Var det boken som hjälpte dig med att uppleva mindre stress eller är det mest bara att du har har en bättre livssituation nu? 🙂

   Svara
   • Boken hjälpte till att inse att vissa saker kan man inte påverka så varför oroa sig /stressa för dem. Exemplen i boken är kanske inte alltid vardagliga situationer som vi träffar på men tankegångarna blir ju desamma.

    Livssituationen är mer eller mindre detsamma. Små barn små bekymmer, stora barn större bekymmer;)

    Svara
    • Ah, den låter spännande, får nog tralla till bibblan och se om de har den! Haha, inte kommit dit i mitt liv än, men nån gång lär jag väl få uppleva de där små/stora bekymren också.. Men nåt säger mig att det kommer vara värt det! 😉

     Svara

Lämna en kommentar