Trendande Tillväxt – 6 månader senare

Nyligen skedde den tredje ombalanseringen i Trendande Tillväxt-portföljen, vilket innebär att portföljen nu har levt i lite mer än sex månader. Sex månader är en alldeles för kort period för att utvärdera en strategi, men jag tycker ändå det kan vara kul att se hur den presterat och dela med mig lite om mina första tankar om den.

Till att börja med kan jag kort summera hur den fungerar. Jag investerar i denna portfölj helt systematisk med hjälp av några enkla tillväxtnyckeltal, nämligen 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt. Jag sållar helt enkelt ut de 40 bolag på Stockholmsbörsen med högst tillväxt, och investerar sedan i de 20 med högst sammansatt momentum (3/6/12 månader kurshistorik/3). Anledningen till att jag valde just dessa nyckeltal var att bland bolagen jag tidigare hade i en liknande portfölj var denna uthålliga tillväxt den gemensamma nämnaren. Historiskt sett har liknande strategier baserat på vinst/omsättningstillväxt ihop med momentum avkastat omkring 25% (2001-2019) årligen.

Jag har sedan tidigare en annan systematisk portfölj som jag kallar kvantportföljen. Min conviction/övertygelse kring den portföljen har inte varit 100%, trots att den historiskt avkastat väldigt bra, omkring 28% (2001-2019) årligen. Anledningen till detta har mestadels varit att bolagen som hittar in i portföljen, är bolag som, om jag fått välja själv, aldrig hade hamnat där. I tillväxtportföljen däremot, finns många bolag jag hade handplockat om jag hade haft en stockpickingportfölj. Kortfattat kan man nog sammanfatta det som att jag går igång mer av tillväxtaktier som Evolution Gaming och Fortnox än värdecase som t.ex. Clas Ohlsson och Betsson som byttes in i trendande värde vid senaste ombalanseringen. Detta har lett till att trendande tillväxt portföljen fått en allt större del av min totala portfölj, samtidigt som kvantportföljen fortfarande är relativt liten.

Om vi ska kika lite på hur trendande tillväxt avkastat sen i december 2019 när den startades, kan vi se att resultatet varit fantastiskt. 20 bolag har avkastat +28,23% på sex månader, jämfört med OMXS30GI som avkastat +0,16. 27%-enheter överavkastning på sex månader är helt brutalt, och tyvärr inte något som man lär kunna vänja sig vid. Såklart är det skönt med en bra start, men målet är fortfarande att överavkasta index med 5%-enheter årligen. Med tanke på hur strategier liknande denna presterat historisk är jag försiktigt optimistisk om att den ska klara det. Som alltid är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning, men jag hoppas och tror att det som fungerat sjukt bra de senaste 20 åren, åtminstone kommer fungera OK kommande 20 åren.

Lämna en kommentar