Trendande Tillväxt – Ny portfölj!

Då var det dags. Jag har länge funderat på att göra någon förändring på i min tillväxtportfölj då jag kände att för många beslut blev baserade på magkänsla och jag inte riktigt hade någon struktur på portföljen. Detta skedde i samband med att tiden jag lade ned på portföljen blev mindre och mindre, därav kändes det naturligt att göra någon förändring. Det var dock många bolag som jag gillade i denna portföljen. De har presterat bra under lång tid vilket såklart gör att man tyvärr nästan får lite känslor för bolaget. Man har också blivit lite kär i vissa av deras staplar på Börsdata där man kan se att bolagen ökat vinsten år efter år. Samtidigt har mitt intresse för systematiska och kvantitativa investeringar växt senaste tiden. Det föll sig då naturligt att kombinera denna portfölj med en systematisk strategi. Resultatet blev då en portfölj som jag kallar Trendade Tillväxt.

En gemensam nämnare som var ganska enkel att urskilja bland bolagen i denna portföljen tidigare var en lång trend av ökad tillväxt. De är också dessa bolag som växt in sig som favoriter hos mig, bolag som BTS Group, Fortnox och Evolution Gaming. Det jag kände var dock att jag ville ha ett sätt att automatisera köp/säljen på. Såklart vill man äga bolag långsiktigt, men jag känner att jag inte orkade följa upp bolagen och rapporterna som jag gjorde tidigare. Och då är det dags att göra en förändring. Jag skapade då en enkel screener på Börsdata:

 • Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas. Jag filtrerar även bort alla bolag som inte gått med vinst alla de tre senaste åren med hjälp av PE-talet. Jag filtrerar sedan på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag investerar sedan i de 10 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Portföljen ombalanseras varje kvartal.

Denna portfölj kommer jag sedan ombalansera varje kvartal, alltså fungerar den på samma sätt som min kvantportfölj.

Genom denna lösning lyckades jag behålla de flesta av bolagen som jag trodde mest på, av de som fanns i portföljen tidigare. Det kom också in ett gäng nya bolag jag inte hade så mycket koll på tidigare men som tydligen presterat bra senaste åren. Detta samtidigt som jag slipper handla på magkänsla och kan automatisera mina köp och sälj framöver. Om något bolag slutar prestera åker det helt enkelt ut automatiskt nästa kvartal och ett annat växande bolag med bättre momentum kommer in. Det kommer bli spännande att se hur denna portfölj presterar framöver och det känns också bra att ha den tillsammans med min kvantportfölj där fokus ligger lite mer på värde än tillväxt.

denna sida kan du se vilka innehav som finns i portföljen just nu.

11 svar på ”Trendande Tillväxt – Ny portfölj!”

  • Ja, det ska bli spännande att följa denna portfölj. Håller med, jag lade inte riktigt ned tiden som behövs för att kunna handla på magkänsla och egen analys så detta hoppas jag blir en bra lösning. Tack för din kommentar!

   Svara
 1. Hej

  Jag har funderat ett tag på att gå samma väg. Däremot är jag osäker på hur jag praktiskt ska gå tillväga. Jag gillar både idén om kvantportföljen och trendande tillväxt.
  Däremot blir det lite krångligt för mig när jag läser instruktionen ” Jag skapade då en enkel screener på Börsdata baserad på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Sedan investerar jag i de 20 bolag med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre”
  Är säkert glasklart för de flesta, men inte mig. Finns det möjlighet att förklara lite tydligare hur jag ska gå tillväga? Jag tänker använda börsdata som källa också.

  Stort tack på förhand/Novis

  Svara
  • Hej Novis!

   Kul att du verkar tycka mina portföljer är intressanta! Jag ska försöka förtydliga hur jag gör:

   – Jag gör ett filter på Börsdata, på Resultaträkning -> Vinst och omsättning, och lägger sedan till 1 och 3 års årlig tillväxt på både vinst och omsättning. Jag sätter sedan samma siffra i screenern på dessa fyra, tills jag får fram 40 bolag (siffran kan variera mellan varje ombalansering, men brukar oftast hamna på runt 10). Jag har även ett filter på börsvärde, så att bolag under 500mkr exkluderas. Jag kör på denna screenern på alla svenska börslistor som finns på börsdata utan pepins. I denna screener har jag även med 3, 6 och 12 månaders kurshistorik, då jag behöver detta för att få fram sammansatt momentum.
   – Jag exporterar sedan resultatet av screenen till Excel. Det är alltså 40 bolag nu. Jag kör sedan Autosum om och plussar ihop de tre olika kurshustoriken på varje aktie (3/6/12 mån kurshistorik) och delar det sedan på 3. Jag rankar sedan alla bolag utifrån deras sammansatt momentum och investerar i topp 20 med sammansatt momentum.

   Hoppas detta hjälper! 🙂

   Svara
   • Hej igen

    Hänger nästan med 🙂
    Fråga #1:
    Du nämner 4 filter, men tolka det som att det var 6:
    1) Vinst
    2) Omsättning
    3) Årlig tillväxt – Vinst – 1 år
    4) Årlig tillväxt – Vinst – 3 år
    5) Årlig tillväxt – Omsättning – 1 år
    6) Årlig tillväxt – Omsättning – 3 år

    Fråga #2:
    Med dessa 6 kan jag inte få plats med 3, 6, 12 månaders aktiekurs, då jag bara har 8 filter att välja mellan (har bara Premium abonnemang om det nu spelar någon roll?) Kan man lägga till fler än 8 filterknappar på börsdata?

    Fråga #3:
    ”Jag sätter sedan samma siffra i screenern”
    Jag provade med siffran 10 i ovan 6 filter, vilket gav 38 bolag.
    Varför ska det vara samma siffra på olika filter? Kanske har jag otur när jag tänker…

    Ursäkta 100 frågor och stort tack för hjälpen

    Svara
    • En följdfråga(host):
     Fråga #4:
     Är det ”Kursutveckling” på 3,6,12 månader du använder? är en %-siffra?
     Hittar inget filter där jag kan ange aktiekurs på 3,6,12 månader tillbaks.

     Svara
    • Hej!

     Sorry för otydlighet, ska vara dina fyra sist filter plus kursutveckling för 3,6 och 12 månader! Alltså dina två första vinst och omsättning ska inte vara med. Sen det sista åttonde filtret är börsvärde, där bolag under 500mkr exkluderas.

     Alltså inget som säger att det måste vara samma tal i varje, är bara så jag utformat denna strategi, då jag vill ha både uthållig vinst och omsättningstillväxt! 🙂

     Ps i Börsdata terminal kan du få plats med många fler filter (även om det ej behövs för just denna strategi)

     Svara
  • Hej!

   Nej tyvärr, däremot vet jag Börslabbet har backtestat en liknande strategi (med enbart vinsttillväxt + sammansatt momentum eller enbart omsättningstillväxt + sammansatt momentum) och de hade då avkastat ca 25%/år.

   Svara

Lämna en kommentar