Då var det dags. Jag har länge funderat på att göra någon förändring på i min tillväxtportfölj då jag kände att för många beslut blev baserade på magkänsla och jag inte riktigt hade någon struktur på portföljen. Detta skedde i samband med att tiden jag lade ned på portföljen blev mindre och mindre, därav kändes det naturligt att göra någon förändring. Det var dock många bolag som jag gillade i denna portföljen. De har presterat bra under lång tid vilket såklart gör att man tyvärr nästan får lite känslor för bolaget. Man har också blivit lite kär i vissa av deras staplar på Börsdata där man kan se att bolagen ökat vinsten år efter år. Samtidigt har mitt intresse för systematiska och kvantitativa investeringar växt senaste tiden. Det föll sig då naturligt att kombinera denna portfölj med en systematisk strategi. Resultatet blev då en portfölj som jag kallar Trendade Tillväxt.

En gemensam nämnare som var ganska enkel att urskilja bland bolagen i denna portföljen tidigare var en lång trend av ökad tillväxt. De är också dessa bolag som växt in sig som favoriter hos mig, bolag som BTS Group, Fortnox och Evolution Gaming. Det jag kände var dock att jag ville ha ett sätt att automatisera köp/säljen på. Såklart vill man äga bolag långsiktigt, men jag känner att jag inte orkade följa upp bolagen och rapporterna som jag gjorde tidigare. Och då är det dags att göra en förändring. Jag skapade då en enkel screener på Börsdata baserad på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Sedan investerar jag i de 20 bolag med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Denna portfölj kommer jag sedan ombalansera varje kvartal, alltså fungerar den på samma sätt som min kvantportfölj. Här nedan kan du se mina första innehav i portföljen.

Genom denna lösning lyckades jag behålla de flesta av bolagen som jag trodde mest på, av de som fanns i portföljen tidigare. Det kom också in ett gäng nya bolag jag inte hade så mycket koll på tidigare men som tydligen presterat bra senaste åren. Detta samtidigt som jag slipper handla på magkänsla och kan automatisera mina köp och sälj framöver. Om något bolag slutar prestera åker det helt enkelt ut automatiskt nästa kvartal och ett annat växande bolag med bättre momentum kommer in. Det kommer bli spännande att se hur denna portfölj presterar framöver och det känns också bra att ha den tillsammans med min kvantportfölj där fokus snarare ligger på värde än tillväxt.

I tillväxtportföljen tidigare fanns några fastighetsbolag som jag inte riktigt ville kasta i papperskorgen. De förflyttades istället just nu till investmentbolagsportföljen. De tre bolagen som flyttades är NP3, Balder och Castellum, och de bildar nu tillsammans ett litet fastighetsinvestmentbolag i den portföljen. Nu saknar man verkligen en funktion på Avanza, att kunna klumpa ihop aktier i en mapp, och se hur de presterar som grupp, hehe.

This article has 2 comments

    • Snålänningen Reply

      Ja, det ska bli spännande att följa denna portfölj. Håller med, jag lade inte riktigt ned tiden som behövs för att kunna handla på magkänsla och egen analys så detta hoppas jag blir en bra lösning. Tack för din kommentar!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte.